Politică

Cum nu au înţeles liberalii nimic din lecţia Apostu-Bica

Deşi au avut modelele Apostu şi Bica şi le-au criticat la vremea lor, Uioreanu şi Petran au căzut în aceeaşi capcană: s-au lăcomit la banii publici. I-au acuzat pe cei doi în campania electorală din 2012 şi au promis că ei vor reabilita imaginea Clujului.

„Atuurile mele sunt moralitatea şi legătura personală foarte bună cu Victor Ponta. Clujul are nevoie de o relaţie bună cu mediul de afaceri, nu jecmănirea oamenilor de afaceri. Plecarea investitorilor din Cluj a fost legată de lipsa de moralitate din administraţia publică locală, vezi cazurile sonore de corupţie, arestarea primarului Sorin Apostu şi arestarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Radu Bica”, erau cuvintele cu care candidatul USL de atunci pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu se promova. La doi ani de la acest discurs procurorii DNA au destructurat o reţea infracţională bine pusă la punct şi condusă de Uioreanu încă din prima zi a mandatului.

Cu toate că în campania electorală din 2012 s-a promovat evocând o moralitate ireproşabilă, procurii DNA au arătat că încă din prima zi a mandatului de preşedinte al CJ Cluj Uioreanu a creat o reţea infracţională şi a contaminat mediul de afaceri pe principiul „totul poate fi cumpărat cu bani”.


Potrivit judecătorilor, Horea Uioreanu a contaminat mediul de afaceri încă din prima zi din postura de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, răspândind teroare printre angajaţii instituţiei care aveau curajul să protesteze în faţa abuzurilor comise de către acesta. În prezent, Uioreanu se află în arest preventiv pentru luare de mită fiind acuzat de procurori că a primit de la diverşi oameni de afaceri 100.000 de lei.

Şi preşedintele PNL Cluj-Napoca Ioan Petran a intrat în vizorul anchetatorilor având calitatea de suspect în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Cluj.


Referatul DNA de propunere a arestării preventive a lui Horea Uioreanu relevă faptul că unul dintre directorii SC UTI Facility Management SA Bucureşti, Gabriel Davidescu, ar fi dat șpagă 20.000 de euro, prin intermediul consilierului Ioan Petran.

Îşi făcea reclamă electorală pe seama lui Apostu şi Bica

În 2012, Horea Uioreanu, candidat din partea USL, îşi făcea campanie pe seama arestărilor lui Sorin Apostu, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, dar şi a lui Radu Bica, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.


“Printre priorităţile mele se află schimbarea imaginii Clujului. Un alt lucru este moralitatea în administraţia publică. Imaginea de oraş al spăgii pe care l-a creat această administraţie portocalie şi de proastă guvernare pe care Emil Boc a făcut-o s-a resfrânt asupra imaginii Clujului. Imaginea Clujului este alta, cu oameni muncitori, serioşi. Principala problemă pe care a avut-o Clujul în ultimii ani şi plecarea investitorilor din Cluj a fost legată şi de moralitate, moralitatea din administraţia publică locală, cazurile sonore de corupţie, arestarea primarului Sorin Apostu, arestarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Radu Bica sunt lucruri care îndepărtează mediul de afaceri. Cred că un pic mai multă moralitate este un atu în atragerea investitorilor", declarat Uioreanu în 2012 încercând să atragă cât mai mult electorat de partea sa.

În prezent, Uioreanu se află în arest preventiv fiind cercetat pentru luare de mită, fals în înscrisuri şi spălare de bani.


Şi consilierul judeţean Ioan Petran a criticat în nenumărate rânduri administraţia locală condusă de Emil Boc, acuzându-l că “nu a învăţat nimic din experienţa Apostu”, cu referire la licitaţia pentru Sala Polivalentă.

Audiat la DNA Cluj şi în 2012

Imediat după câştigarea alegerilor, Uioreanu a fost audiat la DNA Cluj ca martor în „dosarul referendumului” unde mai mulţi interlopi din Cluj-Napoca sunt acuzaţi că în schimbul unor sume de bani au acţionat în ziua referendumului să mobilizeze electorarul să se deplaseze la vot, în special persoanele cu un nivel scăzut de educaţie.


În acest scandal apar nume grele precum cel al lui Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, care a fost trimis de Crin Antonescu să organizeze fraudarea referendumului la Cluj-Napoca şi a lui Teodor Atanasiu, preşedintele PNL Alba, dar şi a altor interlopi din Cluj-Napoca. “Se spune că în sediul PNL Cluj-Napoca s-ar fi desfășurat întâlniri cu grupuri de interlopi, le-am spus procurorilor că nu avea cum pentru că acolo este chiar biroul meu și fără acordul meu nu putea intra nimeni și nu am văzut pe nimeni”, declara Uioreanu la acea dată.

Televiziune locală amendată

În 2012, TVR Cluj a refuzat difuzarea unul clip electoral al USL în care erau prezentaţi Sorin Apostu şi Radu Bica încătuşaţi comprativ cu liderii “morali” ai PNL. Singurul post local care l-a difuzat a fost Transilvania Live care a primit o amendă din parte CNA-ului.

Declaraţii savuroase

Politica se face cu oameni de valoare. Clujul are o imagine terfelită de Emil Boc şi gaşca lui. Clujul nu este Radu Bica, Apostu, Tişe, Boc. Trebuie să lucrăm în echipă! Nu în gaşcă cum fac colegii de la PDL”  Horea Uioreanu (din discursul său pentru candidatura la CJ Cluj în 2012)

"Am ţinut foarte mult la mustaţă pentru că era un mijloc de identificare a mea. Mustaţa înseamnă seriozitate, fermitate, bărbăţie şi am avut noroc cu ea în alegeri. A făcut parte din şarmul campaniei electorale" Horea Uioreanu după câştigarea fotoliului de preşedinte al CJ Cluj după ce şi-a ras mustaţa

Horea Uioreanu este un om de caracter, un om cu convingeri și, mai ales, un om cu curaj. Sunt onorat să fiu alături de el” Crin Antonescu la lansarea candidaturii lui Uioreanu pentru preşedinţia CJ Cluj (2012)

Este de observat faptul că nici în fața procurorului, dar nici în fața judecătorului nu a conștientizat gravitatea faptelor de care a fost acuzat (n.red. Horea Uioreanu), considerând aproape normal şi legal să ia bani pentru partid și să-i folosească în interes personal. Împrejurarea că «totul poate fi cumpărat cu bani» creează o stare de neliniște în mediul de afaceri și în rândul opiniei publice” Motivarea arestării preventive în judecătorilor în cazul Horea Uioreanu (2014)

Valoarea lui Petran: trei scaune şi un telefon de fiţe

Președintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, i-ar fi cerut spagă omului de afaceri Vasile Pogăcean, arestat în dosarul Horea Uioreanu, trei scaune de birou și un foișor.  De asemenea, din şpaga dată de directorul SC UTI SA Gabriel Davidescu Ioan Petran și-a cumpărat un Iphone 5 S Gold. Petran a recuoscut că a primit 10.000 de euro de la directorul UTI dar că nu a fost vorba despre mită ci despre bani pentru campania electorală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter