Politică

Acord privind micul trafic de frontieră, parafat de România şi Ucraina la NATO

Ministrul român de externe, Titus Corlățean, și cel ucrainean, Andrii Deșcița, au parafat marți, la Bruxelles, la sediul NATO, un acord privind micul trafic de frontieră.

Acordul prevede că persoanele care locuiesc până la o distanță de 30 km de o parte și de alta a frontierei comune pot trece granița fără viză, în baza unui permis care se eliberează contra sumei de 20 de euro.

Cei doi miniștri au parafat acordul la sediul reprezentanței permanente a României la NATO, urmând ca acesta să fie semnat la o dată ulterioară.


"Ceea ce căutăm cu adevărat este libertatea de mișcare, în special pentru cei din regiunea de frontieră. Și acesta este principalul nostru scop, să asigurăm o astfel de opțiune pentru oamenii care trăiesc de ambele părți ale frontierei româno-ucrainene pentru a avea mai puține probleme în a trece dintr-o parte în alta și a se vizita. Este parte a procesului nostru de integrare europeană și suntem foarte bucuroși că înțelegem amândoi că acest lucru este important pentru oameni", a declarat Andrii Deșcița.

Titus Corlățean a catalogat momentul parafării acordului privind micul trafic de frontieră drept "un pas înainte important în beneficiul liberei circulații".


 "Am menționat în cadrul dezbaterilor la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina că noi în România am simțit o schimbare clară de atitudine din partea noului guvern ucrainean în relația bilaterală cu țara noastră, pentru că a fost posibil să semnez la Kiev împreună cu omologul ucrainean un acord bilateral în domeniul creșterii măsurilor de încredere, în domeniul securității de o parte și de alta a frontierei, lucru care nu a fost posibil aproape 14 ani. Iar astăzi am fost în măsură, după ce am accelerat negocierile care fuseseră înghețate o perioadă ceva mai lungă de timp, să putem parafa, să facem ultimele proceduri tehnice în vederea unei viitoare apropiate semnări a acestui acord care este extrem de benefic pentru cetățenii de o parte și de alta a frontierei comune, 30 până la maxim 50 km, atât pentru ucraineni cât și pentru români, iar în Ucraina inclusiv pentru cetățenii ucraineni de origine română", a declarat șeful diplomației române după parafarea documentului.

El a precizat că și-ar dori ca documentul să poată fi semnat cât mai curând "într-un loc simbolic extrem de important pentru ambele părți, la Cernăuți".

Ultimele Stiri
abonare newsletter