Politică

Rareș Niculescu: "Agricultura românească ar putea produce hrană pentru 80 de milioane de oameni"

Agricultura românească suferă de sindromul Dănilă Prepeleac: vindem ieftin și cumpărăm scump, este de părere europarlamentarul democrat-liberal, Rareș Niculescu.

"Îmi propun ca în continuare să duc vocea României și mai ales a Ardealului în Parlamentul European, în susținerea marilor noastre proiecte legate de agricultură. Eu cred că agricultura este un domeniu care poate contribui major la redresarea nu numai economică, ci și morală a României. Balanța comercială agricolă a României este încă deficitară, în ani buni noi importăm alimente, ceea ce este inadmisibil, având în vedere potențialul nostru agricol. Chiar în anii buni exportăm ieftin, materie primă neprelucrată și importăm scump, ceea ce înseamnă că ne furăm singuri căciula. Agricultura românească suferă, cum spunea un ziarist inspirat, de sindromul Dănilă Prepeleac: vindem ieftin și cumpărăm scump. Avem un potențial deosebit, putem asigura hrana pentru cel puțin 80 de milioane de oameni și noi nu putem să ne hrănim nici pe noi. În al doilea rând, agricultura poate aduce beneficii în ceea ce privește redresarea morală a României și aici mă refer la readucerea valorilor tradiționale ale satelor în centrul vieții sociale", a precizat Niculescu pentru Agerpres.

Legat de activitatea sa ca europarlamentar, Niculescu a dezvăluit care sunt principalele sale realizări în acest mandat. "Pe primul loc aș pune contribuția pe care am adus-o la redactarea celor patru mari documente legislative legate de reforma agriculturii. Este vorba de o muncă care a ocupat PE și Comisia pentru agricultură, în primul rând, timp de aproape trei ani. Așadar, un maraton în care mi-am adus contribuția. Cred că rezultatul este unul bun pentru România. Din acest an, numai fermierii care își muncesc terenurile vor primi subvenția agricolă europeană, ceea ce este important pentru noi, pentru că știm cu toții cât este de îngrijorătoare situația terenurilor necultivate. Apoi încurajează mediul, care este de asemenea o problemă care trebuie să ne preocupe pe toți, îi încurajează pe micii gospodari și încurajează tinerii prin subvenții pentru instalare, care vor fi mult mai mari, cu 25 la sută, decât au fost în anii trecuți. De asemenea, banii obținuți de România pentru modernizarea satelor și a fermelor sunt convins că vor aduce un plus de calitate în viața noastră și un plus de dinamism în economie", a susținut Niculescu.


Europarlamentarul a vorbit și despre fondurile europene de care va beneficia România. „Pentru viitorul exercițiu bugetar, România va avea la dispoziție fonduri mult mai importante decât în actualul exercițiu bugetar. Vor fi nu mai puțin de zece miliarde de euro pentru subvenții agricole și peste șapte miliarde de euro pentru modernizarea satelor, pentru ceea ce numim dezvoltare rurală: investiții în rețele de apă și canalizare, modernizarea drumurilor. Am avut, în ultimii ani, rezultate pozitive în ceea ce privește fondurile pentru agricultură — 11.000 de tineri au beneficiat de subvenții de instalare în mediul rural, 2.000 de ferme au beneficiat de fonduri pentru modernizare, este vorba de 750 de milioane de euro, o mie de contracte au fost semnate pentru creșterea valorii adăugate a produselor agricole, 2.800 de microîntreprinderi au fost înființate, o mie de pensiuni turistice și, nu în ultimul rând, 800 de proiecte pentru renovarea satelor, care au avut o valoare de 1,7 milioane de euro. La acești bani se adaugă și cei cinci miliarde de euro, care au intrat sub formă de subvenții, în economia românească. Deci, rezultatele sunt de apreciat. În acest caz nu este vorba de un merit al guvernului sau al vreunui politician, ci al oamenilor, care, deși s-au confruntat cu condiții foarte grele, birocratice, au adus acești bani în România", a adăugat europarlamentarul clujean.

 


 

abonare newsletter