Politică

Acord Băsescu - Ponta, bazat pe cuvânt de onoare

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au ajuns la un acord în privinţa noului Guvern, bazat pe cuvânt de onoare. Şeful statului a decis să dea undă verde Executivului, iar Ponta să îşi asume răspunderea pe un nou program.

Între timp, sesizarea făcută de democrat liberali la CCR privind noul guvern aşteaptă să fie dezbătută sâmbătă. Dacă nu va fi retrasă, va continua oricum să producă efecte, după cum spunea chiar Băsescu. Răspunsul CCR este important, pentru că odată cu ieşirea de la guvernare a PNL, ne confruntăm cu o situaţie nouă, fără precedent.

Reprezentanţii CCR, uimiţi

Miercuri, înainte ca preşedintele să ajungă la un accord cu premierul, reprezentanţii CCR s-au declarat surprinşi de situaţie, recunoscând că nu s-au mai confruntat cu aşa ceva. Astfel, până şi reprezentanţii CCR au făcut haz de necaz, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, afirmând  că „Belgia a dus-o bine fără guvern, vreme de un an“.


Un nou program e derizoriu

În opinia unor analişti politici însă, un nou program e derizoriu. Oricum de-a lungul timpului, programele au existat doar la nivel de teorie. „Din perspectiva teoriei sistemelor democratice în general cred că nu se pune problema unui refuz, atâta timp cât a existat un vot în Parlament.  Nu este vorba de un contract între cetăţean şi guvern. Până la urmă ceea ce contează este responsabilitatea dată în Parlament. Un nou program este derizoriu. De-a lungul timpului, dacă ne uităm în urmă, înafară de impozitul  de 16% pe venit implementat rapid nu cred că au existat măsuri care au fost aplicate neapărat  pentru că au fost incluse într-un program de guvernare“, a declarat analistul politic Sergiu Mişcoiu.

Un guvern de lupi!

Fostul premier Emil Boc şi-a exprimat punctul de vedere în privinţa noului Executiv. El a afirmat înainte ca Băsescu să ajungă la un acord cu premierul  că actualul guvern a păstrat metehnele guvernului USL și nu există motive de bucurie pentru cetățeni. „USL ne-a considerat o țară de oi și ne-a dat un guvern de lup. Aștept ca actualul guvern să intre în exercițiu ca să mă pot pronunța, dar la prima vedere observ că a moștenit metehnele guvernului USL. Acest guvern menține cele 35 de taxe pe care guvernul USL le-a promovat, menține acciza pe benzină, deci ca cetățean nu am motive să fiu bucuros de noul guvern. Sper ca viața să nu îmi confirme această ipoteză”, a declarat Emil Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter