Politică

CC a respins sesizarea preşedintelui Băsescu la Legea referendumului: Cvorumul va fi de 30%

Curtea Constituţională a respins, joi, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an.

CC a respins sesizarea preşedintelui Băsescu la Legea referendumului: Cvorumul va fi de 30%

"Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea preşedintelui", a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, potrivit Mediafax.

El a precizat că noua formă a legii referendumului va putea fi aplicată peste un an.


Preşedintele Traian Băsescu are termen 10 zile pentru a promulga noua lege a referendumului, de la momentul comunicării către şeful statului a deciziei Curţii Constituţionale. "Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea", prevede Constituţia, la alineatul 3 al articolului 77.

Astfel, conform calendarului, preşedintele ar trebui să promulge modificările aduse legii referendumului până în data de 24 noiembrie. În această situaţie, organizarea unui referendum de revizuire a Constituţiei concomitent cu un prim tur al alegerilor prezidenţiale, intenţie anunţată de liderii USL, ar mai fi posibilă doar în duminica de 30 noiembrie 2014.


Sesizarea preşedintelui privind legea referendumului s-a aflat pe ordinea de zi a CC şi în 23 octombrie, dar atunci Curtea a amânat dezbaterile pentru data de 14 noiembrie. Motivul amânării a fost atunci, potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, imposibilitatea constituirii completului de şedinţă, întrucât de la reuniune au lipsit trei membri ai CC.

Şeful statului a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în 21 septembrie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.


Preşedintele Traian Băsescu a arătat în sesizare că legea este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor articolului 1, alineatul 3 din Constituţie, potrivit cărora "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate".

De asemenea, în sesizarea de neconstituţionalitate se arată că legea încalcă prevederile articolului 2, alineatele 1 şi 2 din Constituţie, prin care se stipulează că "suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum" şi că "niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu".


Traian Băsescu susţine că ar trebui ca legea să prevadă că pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50 la sută plus unu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter