Politică

Raluca Turcan: „Ministerul Culturii a fost absent pe partea de PNRR”

Ministerul Culturii a fost absent „pe partea de PNRR”, de unde putea să obţină o sursă de bani consistentă, susține Raluca Turcan.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan. Sursă foto: Facebook/ Raluca Turcan Ministrul Culturii, Raluca Turcan. Sursă foto: Facebook/ Raluca Turcan

 

 


Ministerul Culturii a fost absent „pe partea de PNRR” de unde putea să obţină o sursă de bani consistentă pentru investiţiile în patrimoniu, iar ocazia a fost una ratată, a afirmat marţi ministrul Raluca Turcan. 

„Din păcate, Ministerul Culturii a fost absent pe partea de PNRR, de unde putea să obţină o sursă de bani consistentă pentru investiţiile în patrimoniu. Păcat că s-a ratat o asemenea cu ocazie. Noi ne chinuim să folosim aceşti bani sub formă de grant de la Banca de Dezvoltare şi, în acelaşi timp, finanţarea de la buget pe care o avem prin programul naţional de restaurare. (...) În mandatul meu de ministru îmi doresc să încheiem acordul şi finanţarea să fie alocată, astfel încât oricine va fi ministrul Culturii după mine să poată să ducă la bun sfârşit aceste investiţii”, a declarat Raluca Turcan la Parlament, scrie Agerpres.ro

Ministrul Culturii s-a referit la programul de finanţare „Temelii culturale”, pentru reabilitarea a 13 monumente istorice, context în care a arătat că, „din nefericire, Ministerul Culturii şi domeniul cultural au fost în decursul timpului constant subfinanţate, subdimensionate şi subapreciate”.

"Ca atare, bugetele pentru investiţii în domeniul cultural au fost la limita de avarie. În acest context mi s-a părut obligatoriu să caut toate resursele financiare pentru a interveni pe partea de obiectiv cultural construit de patrimoniu, întrucât în România suntem într-un stadiu extrem de avansat de degradare a obiectivelor culturale. 


Ca atare, ţinând cont că mai existau până acum trei acorduri pe care am reuşit să demarez investiţii pe obiective importante culturale, cum ar fi Opera şi Teatrul din Cluj Napoca, operă nouă la Iaşi, Muzeul Naţional de Istorie, aşezămintele Brătianu, Vila Florica şi multe altele, am reuşit să propun în Guvern şi Guvernul să aprobe un nou memorandum pentru un al patrulea împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei prin care să finalizăm refacerea Operei Naţionale Bucureşti, Ateneul Român şi alte câteva investiţii mari. 

Până la momentul încheierii acordului este posibil ca această listă pe care ne-o propunem să mai aibă şi modificări. Însă, în mare, obiectivele pe care ni le-am asumat necesită investiţii”, a explicat ministrul Culturii, Raluca Turcan. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va primi bani pentru restaurare

Lapidariul medieval al Muzeului de Istorie a Transilvaniei, vernisat în prezența ministrului Raluca Turcan, închis la o zi după inaugurare

Ultimele Stiri
abonare newsletter