Actualitate

Lapidariul medieval al Muzeului de Istorie a Transilvaniei, vernisat în prezența ministrului Raluca Turcan, închis la o zi după inaugurare

Luni, ministrul Culturii Raluca Turcan s-a aflat la Cluj, unde a participat la deschiderea Lapidariului medieval al Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Marți, însă, spațiul expozițional a fost închis din cauza unor defecțiuni apărute peste noapte.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, conferință de presă la Primăria Cluj-Napoca/Foto: Raluca Turcan Facebook.com Ministrul Culturii, Raluca Turcan, conferință de presă la Primăria Cluj-Napoca/Foto: Raluca Turcan Facebook.com

 

 


Ministrul Culturii, Raluca Turcan, s-a aflat luni la Cluj-Napoca, unde a participat la vernisajul Lapidariului Medieval și Premodern din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. De asemenea, Turcan a vizitat la Cluj Teatrul Naţional şi Opera Română, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Transilvaniei. 

Spațiul expozițional al Lapidariului Medieval (MNIT), deschis luni, 30 octombrie 2023, în prezența ministrului Culturii Raluca Turcan/Foto: Muzeul de Istorie a Transilvaniei Facebook.com

 

Spațiu expozițional „vernisat” doar pentru o zi

Luni, ministrul Raluca Turcan și edilul Clujului Emil Boc au participat la deschiderea noului spațiu expozițional


Emil Boc și Raluca Turcan (dreapta), la inaugurarea Lapidariului Medieval MNIT din Cluj-Napoca/Foto: Emil Boc Facebook.com

Reprezentanții Muzeului de Istoria a Transilvaniei din Cluj-Napoca au anunțat, marți, închiderea Lapidariului medieval și premodern, deschis luni, în prezența ministrului Culturii Raluca Turcan. 

„Vestea nu atât de bună pentru azi este că, în urma defecțiunilor apărute ieri la instalațiile ce deservesc Lapidariul medieval și premodern, pentru siguranța patrimoniului extrem de valoros și a spațiilor integral refăcute, se decide închiderea temporară a spațiului expozițional până la remedierea tuturor defecțiunilor.


CITEȘTE ȘI: 
Raluca Turcan, deranjată de întrebarea privind situația Muzeului de Artă din Cluj. „Nu îmi place tonul dumneavoastră. Rolul unui ministru nu este să se transforme într-un oracol”

Prezentarea către public a expoziției Lapidarul Medieval, în condițiile actuale, dată fiind natura defecțiunilor neprevăzute, este imposibilă. Lapidarul Medieval va rămâne închis până la remedierea defecțiunilor, data redeschiderii expoziției rămânând în sarcina Direcției Resurse Instituționale a MNIT.

Pe termen lung însă, trebuie să vă spunem că oportunitățile apărute, mai devreme decât am preconizat, pentru completarea spațiului vizitabil cu colecția Lapidariului roman, ne determină să închidem temporar accesul publicului în Lapidariul medieval pentru lucrări de extindere și amenajare a spațiilor expoziționale în cadrul unui concept unitar. Astfel, vizitatorii vor avea parte de o experiență completă, integratoare și semnificativă în cel mai scurt timp”, informează MNIT. 


Lapidariul medieval și premodern constituie una dintre cele mai mari colecții de acest gen din țară, compusă din monumente arhitectonice romanice, gotice și renascentiste, din monumente sculpturale baroce, dintr-o colecție vastă de monumente funerare renascentiste, baroce și neoclasice și din colecția copiilor în ghips a diferitelor tipuri de monumente funerare și sculpturale medievale din Transilvania.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, s-a aflat, luni, într-o vizită în judeţul Cluj, unde a avut o serie de întâlniri cu primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, cu alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi cu managerii instituţiilor de cultură din judeţ.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Teatrul Național din Cluj va intra într-un amplu proces de modernizare. Raluca Turcan, mesaj de la Cluj: „Aceste investiții sunt prioritate zero”.

Raluca Turcan, deranjată de întrebarea privind situația Muzeului de Artă din Cluj. „Nu îmi place tonul dumneavoastră. Rolul unui ministru nu este să se transforme într-un oracol”

abonare newsletter