Politică

Blocaj în negocierile pentru comasarea alegerilor

Liberalii și social democrații nu au ajuns la un consens privind comasarea alegerilor, iar discuțiile au fost suspendate.

Liberalii și social democrații nu au ajuns la un consens privind comasarea alegerilor  Foto: monitorulcj.ro Liberalii și social democrații nu au ajuns la un consens privind comasarea alegerilor Foto: monitorulcj.ro

 

Astfel, în timp ce liberalii au mers pe ideea comasării alegerilor europarlamentare cu localele, social democrații ar fi optat pentru comasarea parlamentarelor cu un tur al prezidențialelor. Discuțiile s-au blocat, se pare, la candidaturile pentru prezidențiale. 

Alexandru Cordoș (secretar PSD Cluj) a explicat pentru monitorulcj.ro care este stadiul discuțiilor. „Coaliția se apropie de finalul discuțiilor privind comasarea alegerilor. Reamintim că PSD nu a solicitat niciodată un candidat comun la prezidențiale cu PNL. Este important să înțelegem că procesul electoral trebuie să respecte regulile stabilite de lege și să fie corect pentru toți participanții. Dacă există pretenții nerealiste din partea altor partide, nu putem face compromisuri care să afecteze integritatea și transparența procesului democratic.


În acest sens, PSD este pregătit să respecte și să urmeze calendarul electoral stabilit de lege. Suntem hotărâți să ne asumăm responsabilitatea și să luptăm pentru a obține cele mai bune rezultate, astfel încât să asigurăm o guvernare stabilă”, a declarat Alexandru Cordoș.

Deputatul PNL de Cluj Radu Moisin atrage atenția că discuțiile au fost mai degrabă amânate. „Din ceea ce am auzit de la colegii mei, aceste negocieri mai degrabă au fost amânate. Indiferent de concluziile acestora, este cert faptul că luna aceasta vom afla calendarul alegerilor pentru tot anul”, a declarat Radu Moisin pentru monitorulcj.ro. 


CITEȘTE ȘI:
Deputat liberal clujean, despre comasarea alegerilor: „Fiecare rând de alegeri are specificul său și ca atare trebuie să se desfășoare individual”
Locale comasate cu europarlamentare? Daniel Buda (PNL): „Nu există niciun impediment legal și procedural, legile din România permit acest lucru”

În opinia senatorului UDMR de Cluj Laszlo Attila discuțiile au fost suspendate din cauza unor motive care țin de constituționalitate și legislație. „Din câte am înțeles, discuțiile au fost suspendate, părerea mea este că sunt o serie de probleme constituționale și legale care trebuie rezolvate și doar dacă sunt rezolvate atunci s-ar putea eventual discuta despre comasarea alegerilor. Până nu sunt rezolvate...iar timpul mi se pare foarte scurt pentru a fi rezolvate. Aici mă refer în primul rând la alegerile din iunie, la europarlamentare, unde avem o dată stabilită, unde are dreptul să voteze oricine. Cum s-ar putea realiza o comasare cu alegerile locale unde este limitat accesul acelor persoane care pot vota la nivel local, adică pot vota doar pesoanele care au domiciliul sau rezidența în localitatea respectivă. Cum gestionezi această problemă? Sunt aceste chestiuni care nu au fost suficient de bine gândite, și nu au reușit să se înțeleagă cum să facă. Eu personal mă aștept la o comasare a alegerilor parlamentare cu primul tur al prezidențialelor, cum a mai fost”, a declarat Laszlo Attila pentru monitorulcj.ro. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Emil Boc, despre comasarea alegerilor: „A nu avea încredere că oamenii nu vor fi şti să aleagă între buletinele de vot reprezintă o ofensă la adresa cetăţeanului”

Ciucă: Discutăm toate ipotezele în privinţa comasării alegerilor

Comasarea alegerilor din România în context european. Proiect asumat cu patru luni înainte de scrutinele electorale, care va bulversa alegătorii. „Nu va reduce costurile și va genera confuzie”.

abonare newsletter