Politică

Președintele Iohannis a vorbit la Strasbourg „în plenul gol”. Discursul de 20 de minute, ascultat de „o mână” de oameni.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri în plenul Parlamentului European, în cadrul dezbaterii „This is Europe”. Sala Parlamentului de la Strasbourg a fost aproape goală în timpul discursului susținut de șeful statului.

Președintele Iohannis a vorbit la Strasbourg „în plenul gol”. Captură video - Administrația Prezidențială Președintele Iohannis a vorbit la Strasbourg „în plenul gol”. Captură video - Administrația Prezidențială

 

 


La invitația preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, preşedintele Klaus Iohannis a susținut miercuri un discurs în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune la Strasbourg, în cadrul dezbaterii „This is Europe”.  Șeful statului a vorbit timp de circa 20 de minute în fața Parlamentului European de la Strasbourg, într-o sală aproape goală. Spectatorii discursului anunțat cu fast de Administrația Prezidențială pot fi numărați „pe degete”.

 


În Parlamentul României, ultimul discurs al președintelui a fost susținut în anul 2019.

Aderarea la Schengen și războiul din Ucraina, printre subiectele abordate

În discursul de circa 20 de minute, președintele a vorbit despre susținerea Ucrainei, despre nevoia de extindere a Uniunii Europene, dar și despre asumarea rolului de „lider global” de către Uniunea Europeană.


„Este începutul unui an crucial pentru viitorul Uniunii Europene. Ca și în urmă cu 5 ani, când m-am adresat plenului Parlamentului European, vreau să reafirm încrederea mea și a poporului român în valoarea acțiunii europene unite și solidare, în puterea incontestabilă a unei singure Europe”, și-a început Iohannis discursul din Parlamentul European.

El a adăugat că, de la momentul ultimului său discurs, pandemia COVID, războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu au fost doar câteva dintre „evoluțiile dramatice care ne-au testat în ultimii ani”. 


Șeful statului a cerut apoi ridicarea rapidă a granițelor terestre pentru România, astfel încât intrarea în Schengen să fie completă. 

„Uniunea înseamnă un spațiu al siguranței, al protecției, al prosperității și al diversității. Uniunea Europeană rămâne prin excelență un spațiu al liberei circulații. Ridicarea în martie a controalelor la frontierele aeriene și maritime trebuie urmată în mod firesc, în cel mai scurt timp, de eliminarea controalelor la frontierele terestre. Doar astfel vom avea reflectarea concretă și concretă a contribuției pe care România o aduce la consolidarea securității întregii Uniuni Europene”, a conchis Iohannis. 


În discursul rostit în Parlamentul European, el a mai spus că „ordinea internațională bazată pe reguli este pusă sub semnul întrebării” din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, iar țările membre UE „trebuie să fie alături de Ucraina și de poporul său”, dar și de Republica Moldova.

Seria de dezbateri „This is Europe” din cadrul Parlamentului European a fost demarată în 2022, la scurt timp după declanşarea războiului împotriva Ucrainei. În perioada 2022 - 2023, s-au desfăşurat 12 astfel de reuniuni cu lideri europeni, scopul fiind acela de a reafirma valorile europene şi unitatea, de a consolida dezbaterea democratică pe teme de actualitate şi de a genera o viziune consistentă privind viitorul proiectului european.

În octombrie 2018, preşedintele României a susţinut un discurs în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind viitorul Europei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Iohannis: România a fost şi va rămâne alături de Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter