Politică

Iohannis: România a fost şi va rămâne alături de Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina.

Iohannis spune că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina  Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com Iohannis spune că România a fost şi va rămâne alături de Ucraina Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com

 

„Din păcate, anul care a trecut a continuat să fie marcat de conflicte şi situaţii complexe, cu impact major asupra relaţiilor internaţionale. Cel de-al doilea an de război împotriva Ucrainei a continuat să provoace pierderi imense, multiplicând consecinţele negative la nivel global. România a fost şi va rămâne alături de vecinul său şi de cetăţenii ucraineni, care îşi apără cu curaj libertatea, suveranitatea şi integritatea teritorială”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, potrivit Agerpres.


El a subliniat că, datorită eforturilor României, peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul ţării noastre, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarităţii ale Uniunii Europene.

Şeful statului a amintit că, în octombrie anul trecut, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Bucureşti, a fost semnată Declaraţia Comună privind procesul referitor la ridicarea relaţiei dintre România şi Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic. „Am reconfirmat acest angajament în cadrul recentei noastre convorbiri telefonice”, a adăugat preşedintele Iohannis.


El a afirmat că, la nivel regional, european, dar şi global, este imperativ să menţinem angajamentul ferm pentru Ucraina.

„Legat de soarta războiului, poziţia noastră rămâne categorică: numai Ucraina poate decide momentul, parametrii şi modul în care se vor desfăşura eventuale negocieri de pace”, a mai spus Iohannis.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

13 morți într-un bombardament la Donețk, Ucraina. 10 persoane au fost rănite.

Mobilizare impresionantă pentru legarea graniței cu Ucraina la autostradă. 3.000 de muncitori și sute de utilitare lucrează 24 din 24 pe Autostrada Moldovei.

Ucraina prezintă dovezi că Rusia ar fi folosit rachete furnizate de Coreea de Nod în atacurile recente

Ultimele Stiri
abonare newsletter