Politică

Guvernul PSD-PNL vrea să amâne majorarea contribuției la Pilonul II cu doi ani. Creșterea cotei la 4,75% pentru fondul de pensii, aplicată abia din ianuarie 2026

Creșterea contribuției pentru Pilonul II de pensii, programată inițial pentru 2024, ar putea fi amânată cu doi ani de zile.

Persoană vârstnică/Foto: pexels.com Persoană vârstnică/Foto: pexels.com

 

 


Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență de reducere a cheltuielilor, Pilonul II de pensii nu ar mai beneficia de contribuții mai mari, conform legii asumate în Parlament.  

 


Un proiect de ordonanță de urgență, elaborat de Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, conduse de miniștri liberali, în colaborare cu Secretariatul General al guvernului, propune noi măsuri de austeritate, din 2024, pentru bugetari.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede noi măsuri de austeritate, din 2024/Foto: SNTS

CITEȘTE ȘI: 
Noi măsuri de austeritate pentru 2024. Veniturile demnitarilor se majorează, dar se taie finanțarea pentru educație. Salariile profesorilor cresc doar cu 13% la început de an.

Astfel, deși creșterea contribuției la Pilonul II la 4,75% de la 1 ianuarie 2024 a fost aprobată prin lege, Guvernul vrea să amâne majorarea cu doi ani, pentru 2026.


 „Art. XLIII – Alineatul (4) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2026 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%”, se arată în draftul de proiect de ordonanță de urgență, publicat de Sindicatul Național Tineret și Sport.


Majorarea contribuției la Pilonul II de pensii, la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, stabilită prin lege de către Parlament, se amână cu 2 ani, până în 2026/Foto: SNTS

Un nou atac la Pilonul II de pensii

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) avertiza că o ambiguitate legislativă din Codul fiscal creează premisele impozitării progresive a pensiilor din Pilonul II. 

În ultima perioadă, tentativele de modificare a sistemului de pensii din Pilonul II s-au intensificat


În aceste condiţii, în loc de impozitarea plăţilor din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent şi precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire/investire din România. 

CITEȘTE ȘI: 
Atac la Pilonul II. Pensiile private ar putea fi supuse unui impozit majorat, aplicabil pensiilor speciale

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a solicitat eliminarea ambiguităților din Codul Fiscal prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență.

Proiectul privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative prevede, de asemenea, majorarea salariilor demnitarilor cu 5% de la 1 ianuarie 2024, dar și tăierea finanțării de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis.

Mai mult, potrivit proiectului ce va fi discutat în următoarea ședință de Guvern, veniturile cadrelor didactice ar urma să fie majorate în două etape: cu 13% de la 1 ianuarie 2024, plus încă o majorare de 7% aplicată din august anul viitor, în condițiile în care în luna septembrie sunt programate alegeri locale, față de promisiunea de 40% făcută de Guvern în timpul grevei din vara acestui an.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Scandalos! Ciolacu „fură” pensiile private (Pilonul II) ca să salveze pensiile speciale!

Noi măsuri de austeritate pentru 2024. Veniturile demnitarilor se majorează, dar se taie finanțarea pentru educație. Salariile profesorilor cresc doar cu 13% la început de an.

Atac la Pilonul II. Pensiile private ar putea fi supuse unui impozit majorat, aplicabil pensiilor speciale

Ultimele Stiri
abonare newsletter