Politică

Analist politic clujean: „Pentru PSD e important să nu mai piardă prezidențialele, a pierdut prea multe”

Partidele politice fac calcule și analizează variante de candidați pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, chiar dacă oficial, doar un candidat a anunțat că vrea să intre în această cursă.

În spațiul public se discută deja despre candidați la presidențiale  Foto monitorulcj.ro În spațiul public se discută deja despre candidați la presidențiale Foto monitorulcj.ro

 

Deocamdată, la nivel de testări

Analistul politic clujean George Jiglău punctează câteva variante pe care partidele le-ar putea avea în vedere, în contextul prezidențialelor. „Este puțin prematur să discutăm de candidați cu șanse sau fără șanse, la prezidențiale. Sigur că, cu un înainte e normal să ne punem întrebări despre cine vor fi candidații, însă mai avem până la prezidențiale alegerile europarlamentare, în care partidele vor testa, cumva, care sunt șansele pe care le au în rândul publicului, după care localele - care sunt chiar mai importante pentru că acolo se vede mai bine baza partidului, cât de bine se pot mobiliza în teritoriu, care sunt filialele care scot scorurile mai bune. Abia apoi cred că ne putem uita mai concret către alegerile prezidențiale. De asemenea, e normal ca liderii principalelor partide politice aflate la guvernare acum să fie luați în considerare ca fiind posibili candidați. Pe de altă parte, avem, într-adevăr un candidat anunțat oficial, toți ceilalți sunt deocamdată la nivel de testări, prin sondaje, prin felul în care sunt percepuți în presă de către analiști. Dar asta nu înseamnă neapărat că vor candida. De exemplu, au fost invocate până acum numele acestea - Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Mircea Geoană. Domnul Ciucă nu a părut foarte convins că vrea să candideze, a anunțat că dacă e președinte de partid e normal să ia în calcul asta, dacă partidul i-o va cere. De partea cealaltă, nu cred că avem șanse la modul realist să vedem o competiție la care să fie și domnul Ciolacu și domnul Geoană, pentru că probabil domnul Geoană n-ar intra neapărat în această competiție dacă nu are în spate un partid puternic, care probabil  că nu ar putea fi altul decât PSD. Iar domnului Ciolacu cred că îi place, deocamdată, ca prim ministru. Probabil că Geoană va candida independent, însă nu neapărat independent ca  domnul Teodorovici sau ca altul cu un partid mic în spate. Domnul Geoană, mai ales cu anvengura dobândită odată cu NATO, nu cred că ar intra în competiția asta mizând doar pe propria lui imagine, are nevoie de un partid puternic în spate. Și până nu se fac toate calculele în PSD-  și nu cred că ar trebui să ne așteptăm la un răspuns decisiv mai repede de primăvara-vara viitoare - nici nu cred că își va anunța o candidatură”, spune George Jiglău. 
Analistul politic mai atrage atenția că pentru PSD, la aceste alegeri care urmează este important să nu mai piardă prezidențiale: „În partea domnului Ciolacu, nu cred că el însuși va elimina complet posibilitatea de a candida până nu se trece prin aceste prime runde de alegeri sua până nu își dă seama de felul în care e percepută guvernarea pe măsură ce se apropie alegerile. Ce cred că putem zice legat de domnul Ciolacu, de PSD, și de domnul Geoană în general e că este important pentru PSD să câștige cumva alegerile prezidențiale. Fie că e cu domnul Ciolacu, fie că e cu un alt candidat, asta cred că e o chestiune secundaă. Pentru PSD e important să nu mai piardă prezidențiale, pentru că a pierdut prea multe, chiar dacă câștigă parlamentarele, chiar dacă sunt tot la guvernare cred că prezidențialele vor fi o miză suplimentară. 
(...)E nevoie de un candidat care să aibă la modul real șanse de a câștiga un tur doi.
Cât despre domnul Teodorovici, e nevoie de cât mai mulți candidați, e nevoie să fie cât mai mulți pe buletinele de vot, au și fost la un moment dat vreo 15 candidați. Aici nu putem vorbi la modul realist de șanse”.


Doar un candidat anunțat oficial


Vă reamintim, zilele trecute. fostul ministru Eugen Teodorovici a anunţat că va intra în cursa pentru preşedinţia României în alegerile din 2024. Pe lista potențialilor candidați la această funcție se mai numără Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) și Mircea Geoană (secretar general adjunct al NATO). Niciunul din ultimii trei nu a anunțat, încă, nimic oficial. 
Întrebat recent dacă va candida la alegerile prezidențiale, președintele PNL Nicolae Ciucă spunea că, dacă partidul i-o va cere, va lua în calcul această posibilitate. 
Anca M. COLIBĂȘANU

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


 

CITEȘTE ȘI:

Cum văd deputații PNL de Cluj posibila candidatură a lui Ciucă la prezidențiale

Ultimele Stiri
abonare newsletter