Politică

Două companii din Franța și Japonia, interesate de proiectul-mamut al hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti

Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești a trezit interesul unor companii de specialitate din Franța și Japonia.

Lacul și barajul Tarnița/Foto: Lacul Tarnita, barajul Tarnita, zbor deasupra lacului, 2021 george tatulea youtube.com Lacul și barajul Tarnița/Foto: Lacul Tarnita, barajul Tarnita, zbor deasupra lacului, 2021 george tatulea youtube.com

 

 


La sfârșitul lunii octombrie, proiectul „comunist” al hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti a fost scos în licitație publică. Mai exact, este vorba de licitația pentru studiul de fezabilitate al proiectului, în valoare de 3,5 milioane de euro.

 


Joi, ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat că două dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franţa şi Itochu din Japonia, şi-au manifestat interesul faţă de proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti şi au venit proactiv către minister să-şi pună la dispoziţie toate resursele şi expertiza.

CITEȘTE ȘI: 
Proiectul „comunist” al hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, în licitație publică. 3,5 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate

„Proiectul meu de suflet, şi vă rog să-l susţineţi, este Tarniţa-Lăpuşteşti (hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti - n. r.). Nu e doar proiectul meu, e un proiect al României şi el a fost asumat în cursul deceniilor, dar din păcate nu a fost niciodată dus la bun sfârşit. De aceea am reluat studiul de fezabilitate şi suntem în plină procedură de achiziţie publică. De altfel, şi aseară am avut o întâlnire foarte bună cu două dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franţa şi Itochu din Japonia, care şi-au manifestat interesul faţă de acest proiect şi au venit proactiv către minister să îşi pună la dispoziţie toate resursele şi expertiza. Am explicat stadiul procedurii şi, după atribuirea studiului de fezabilitate, va fi o procedură competitivă de selecţie a unor parteneri privaţi pentru acest proiect”, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.


Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești, un proiect exploatat electoral de politicieni

Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuşteşti, inițiat la mijlocul anilor '70, este scos de la naftalină de ministerul Energiei, ministrul Sebastian Burduja.

Încă din vara acestui an, ministrul Energiei a readus în atenția publică proiectul ceaușist al centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, pe marginea căruia guvernanții au făcut promisiuni de-a lungul anilor, fără însă a le concretiza.


Costul studiului de fezabilitate este estimat la valoarea de 3 milioane și jumătate de euro, studiul având o durată de maximum 12 luni.

Potrivit ministerului Energiei, statul ar putea fi minoritar în cadrul acestui proiect.


Proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj, considerat esenţial pentru sistemul energetic al ţării, bate pasul pe loc de 40 de ani. Primele schiţe ale hidrocentralei au fost făcute la mijlocul anilor '70, fiind aleasă ulterior locaţia.

Deși autoritățile descriu proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti ca fiind unul esenţial pentru sistemul energetic al ţării, acţiunile concrete pentru realizarea lui se lasă aşteptate de ani buni. Estimat la valoare de 1 miliard de euro, proiectul a prins contur în urmă cu aproape jumătate de secol, dar nu dă semne că va fi realizat prea curând, deşi e „prioritar” de cel puțin zece ani.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa Lăpuşteşti, scos de la naftalină de ministerul Energiei. „România avea datoria să îl facă de acum 40 de ani”.

Stadiul marilor proiecte ale Clujului. Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești aduce în județ peste un miliard de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter