Politică

Proiectul „comunist” al hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, în licitație publică. 3,5 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate

Proiectul hidrocentralei Tarnița- Lăpuşteşti, inițiat la mijlocul anilor '70, este scos de la naftalină de ministerul Energiei, ministrul Sebastian Burduja.

Lacul și barajul Tarnița/Foto: Lacul Tarnita, barajul Tarnita, zbor deasupra lacului, 2021 george tatulea youtube.com Lacul și barajul Tarnița/Foto: Lacul Tarnita, barajul Tarnita, zbor deasupra lacului, 2021 george tatulea youtube.com

 

 


Marți, ministrul Sebastian Burduja a anunțat deschiderea licitației pentru studiul de fezabilitate al proiectului-mamut, în valoare de 3,5 milioane de euro. Încă din vara acestui an, ministrul Energiei a readus în atenția publică proiectul ceaușist al centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, pe marginea căruia guvernanții au făcut promisiuni de-a lungul anilor, fără însă a le concretiza.

 


Costul studiului de fezabilitate este estimat la valoarea de 3 milioane și jumătate de euro, studiul având o durată de maximum 12 luni.

„România avea datoria să facă acest proiect de cel puțin 40 de ani. Vă anunț că proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, începând de astăzi, este prezent în SICAP, fiind astfel lansat oficial procesul de achiziție a proiectantului care va elabora studiul de fezabilitate. Este o promisiune respectată a mandatului meu. Vorbim despre o capacitate de producție cu acumulare prin pompaj cu o putere instalată de până la 1.000 MWh.


Această hidrocentrală cu acumulare prin pompaj rezolvă mai multe probleme, în principal nevoia de echilibrare a sistemului energetic. Pe înţelesul tuturor: avem două lacuri, la Lăpuşteşti și la Tarnița, unul plasat mai sus decât celălalt. Atunci când avem nevoie de producţie în sistem, apa din lacul de sus trece prin turbine şi produce energie electrică. Atunci când avem excedent de producţie, pornim pompele din lacul de jos şi, practic, urcăm înapoi apa în lacul de sus. Este ca o mare baterie verde”, a declarat ministrul Energiei Sebastian Burduja

Potrivit ministerului Energiei, statul ar putea fi minoritar în cadrul acestui proiect. 


„Pe baza studiului de fezabilitate, SAPE va identifica în mod competitiv și transparent parteneri privați pentru o companie de proiect. Viziunea mea este ca statul să rămână minoritar în acest proiect, iar partea privată să garanteze atât capitalul necesar, cât și continuitatea acestui proiect strategic și complex, care va putea fi finalizat într-o perioadă de 8-10 ani de zile, pe baza estimărilor experților. Toate datele le vom avea prin studiul de fezabilitate. A venit timpul acestui proiect — mai bine mai târziu decât niciodată” a transmis ministrul Energiei.

Tarnița-Lăpuștești, un proiect resuscitat

Nu e prima dată când România încearcă să facă acest proiect. 


Proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj, considerat esenţial pentru sistemul energetic al ţării, bate pasul pe loc de 40 de ani. Primele schiţe ale hidrocentralei au fost făcute la mijlocul anilor '70, fiind aleasă ulterior locaţia.

Deși autoritățile descriu proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti ca fiind unul esenţial pentru sistemul energetic al ţării, acţiunile concrete pentru realizarea lui se lasă aşteptate de ani buni. Estimat la valoare de 1 miliard de euro, proiectul a prins contur în urmă cu aproape jumătate de secol, dar nu dă semne că va fi realizat prea curând, deşi e „prioritar” de cel puțin zece ani.

În primăvara lui 2019, fostul ministru liberal al Energiei, relansa, de asemenea proiectul hidrocentralei de la Tanița-Lăpuștești. 

Și atunci, ca și acum, proiectul a reprezentat o „chestiune obligatorie”, fără a se concretiza însă. 

De altfel, proiectul centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti a fost inclus şi în anul 2018 în lista proiectelor strategice de investiţii ce urmau a fi pregătite şi atribuite în parteneriat public privat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa Lăpuşteşti, scos de la naftalină de ministerul Energiei. „România avea datoria să îl facă de acum 40 de ani”.

Stadiul marilor proiecte ale Clujului. Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești aduce în județ peste un miliard de euro

abonare newsletter