Politică

Mare miting pro-european la Chișinău. Maia Sandu: „Proiectul nostru este să fim în UE până în 2030”. Roberta Metsola: „Moldova este Europa!”

Un miting de amploare are loc duminică în centrul Chișinăului pentru a susține drumul european al Republicii Moldova. Adunarea „Moldova Europeană” a fost inițiată de președinta Maia Sandu, iar la eveniment a participat și lidera Parlamentului European, Roberta Metsola.

Foto Facebook Partidul Acțiune și Solidaritate Foto Facebook Partidul Acțiune și Solidaritate

„Suntem un popor demn, spunem ce vrem şi suntem fermi în deciziile ce ţin de ţara noastră. Acest lucru l-au dorit şi părinţii noştri şi toţi cei care au apărat Moldova prin sacrificii şi cu fruntea sus. (...) Ne-am adunat azi să spunem că dorim cu toţii ca cei care trăiesc pe acest pământ să fie liberi în casa lor azi, îndeplinirea acestei aspiraţii este mai posibil ca niciodată. Avem datoria să muncim pentru ca toţi copiii Moldovei să fie fericiţi, iar cei care se nasc azi să meargă în clasa întâi ca cetăţeni europeni” , a mai afirmat Maia Sandu. Aceasta a precizat că vor trebuie clădite instituţii de stat „cu adevărat europene”, care să „servească doar cetăţeanul”, iar angajaţii instituţiilor statului vor deveni funcţionari europeni „respectaţi de cetăţeni şi răsplătiţi pe merit”. 

„Ne dorim ca cei care azi sunt în diasporă să poată veni acasă mai des, mult mai des, sau să vină de tot acasă, pentru că acasă va fi Uniunea Europeană. Transformarea Moldovei într-un stat european înseamnă un drum la finalul căruia să fim mândri că am ales bine. Nu este un drum uşor, dar nu pentru că e greu sau uşor l-au ales moldovenii, l-am ales pentru că este unica şansă ca Moldova să se dezvolte, l-am ales pentru ca ţara noastră să nu mai fie la marginea Europei, să nu trăiască în şantajul rusesc”, a mai afirmat preşedintele moldovean în discursul său. 


Maia Sandu a mai vorbit despre realizarea potenţialului fiecărui cetăţean „fără să fie înjosit, hărţuit”. 

„Aş vrea să schimbăm modul în care vedem Moldova: să ne respectăm, să fim mai buni unii cu alţii. (...) Moldova se ridică! Moldovenii se unesc! Împreună vom ridica o Moldovă europeană cu care să ne mândrim. Dezbinările din trecut trebuie să se sfârşească! ”, le-a mai transmis Maia Sandu celor prezenţi la miting. 


„Vom fi respectaţi iar independenţa şi democraţia noastră vor fi protejate. Uniunea Europeană nu pune la îndoială că unicul stăpân în Moldova sunt moldovenii. Uniunea Europeană sprijină dreptul fiecăruia la libera exprimare şi la viaţă, Uniunea European sprijină libertatea poporului de a-şi alege singur soarta. Moldova Europeană înseamnă o Moldovă cu prieteni puternici şi de nădejde, care nu ne vor lăsa singuri în faţa agresorilor ce aduc războaie şi ucid oameni. Putem fi în siguranţă doar împreună cu familia europeană”, a mai spus Sandu. 

Ea a făcut referire şi la războiul din Ucraina, spunând că în casele moldovenilor nu este război pentru că ucrainenii luptă eroic. 


„Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub şantajul Kremlinului. Slava Ukraini! Vrem să ţinem ţara şi copiii noştri departe de pericolul războiului. (...) Moldova va adera la Uniunea Europeană şi acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030!”, a mai spus liderul Republicii Moldova. 

Roberta Metsola a vorbit și în limba română 

Lidera Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit, în discursul său, și în limba română. „Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, dragi Europeni. Am venit să aduc un singur mesaj: Europa este Moldova, Moldova este Europa”. 


„Europa este familia voastră și este dreptul vostru să vă alegeți destinul țării voastre. Voi ați ales Europa, iar Europa vă va primi cu brațele deschise și cu inima deschisă. Nu există țări mari sau mici în Europa, noi credem în egalitate și dreptate. Veți face Europa mai puternică. Împreună putem face față la orice, pentru că Moldova este puternică”, a mai adăugat lidera PE. 

„Moldova nu este singură!”, a afirmat Metsola, în limba română. „Europa a văzut curajul vostru, cum ați ales libertatea în locul autocrației. Lumea a văzut extraordinara voastră generozitate cu ucrainenii, v-ați deschis casele și inimele pentru ei. Suntem pregătiți să vă sprijinim cât este nevoie. Ați ales Europa, iar acum aveți dreptul și responsabilitatea să mergeți până la capăt. În ultimii ani ați făcut pași importanți, chiar și în aceste condiții, cu război la graniță, nu v-ați abătut de la cale”, a spus Roberta Metsola. 


Maia Sandu şi preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, au fost primite cu ovaţii de către participanţi. Miile de oameni care au mers, duminică, să participe la mitingul de la Chişinău organizat în Piața Marii Adunări Naţionale, au adus cu ei steaguri ale Uniunii Europene şi au scandat „Europa! Europa”. De la microfon, liderul moldovean a scandat, alături de participanţii la miting, „Europa! Europa!”

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Moldova se retrage din Comunitatea Statelor Independente, coordonate de Rusia. „Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane”

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu convoacă Adunarea Națională „Moldova Europeană”: „Suntem la o mare răscruce”

Mai mult de jumătate dintre români nu susțin o eventuală unire a României cu Republica Moldova

Ultimele Stiri
abonare newsletter