Externe

Moldova se retrage din Comunitatea Statelor Independente, coordonate de Rusia. „Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane”

Republica Moldova a decis să se retragă din cadrul Acordului privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

Moldova se retrage din CSI: „Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane”/Foto: inbusiness.kz Moldova se retrage din CSI: „Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane”/Foto: inbusiness.kz

 

 


Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost înființată în decembrie 1991, ca o structură de cooperare dintre fostele republici sovietice (mai puțin Țările Baltice). De-a lungul anilor, CSI nu a reprezentat decât o entitate prin care Federația Rusă și-a promovat interesele și agenda proprie în statele-satelit din fosta URSS.

 


După mai bine de 30 de ani, Republica Moldova a hotărât să părăsească această organizație care nu și-a justificat existența în momente cheie, precum războiul din Georgia din august 2008 sau anexarea ilegală a Crimeei și începutul războiului din Donbas din martie 2014, iar astfel țările fondatoare, state suverane, au fost nevoite să se confrunte cu acțiunile militare deschise de Moscova și ocuparea ilegală a propriilor teritorii. 

„Nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a anunțat, luni, inițierea procedurii de retragere a statului vecin din cadrul Acordului privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.


Printre argumentele care au dus la asumarea unei asemenea decizii, Grosu amintește conflictul transnistrean, dar și atacurile militare ale Federației Ruse din Georgia și Ucraina. 

„După mai multe discuții cu cetățenii, în cadrul vizitelor din teritoriu, după discuțiile în cadrul Fracțiunii Parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, după consultări cu Președinta Maia Sandu și cu reprezentanții Guvernului, am anunțat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.


Moldova iese din CSI/Foto Igor Grosu Facebook.com

După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI:

  • nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, 
  • nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, 
  • nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri - embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare; 
  • aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova. 
  • aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. 

După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate”, a notat președintele parlamentului din Moldova, Igor Grosu. 


De altfel, Goergia a fost primul stat din CSI care a părăsit „comunitatea” în 2009, după invazia rusă din august 2008, acțiune militară în urma căreia georgienii au fost nevoiți să cedeze teritoriile Osetia de Sud și Abhazia. 

Ucraina s-a retras din CSI în 2018, la patru ani distanță de la anexarea de către Moscova a Crimeei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Vot final în parlament: Limba română va înlocui „limba moldovenească” în toate legile din Republica Moldova

Maia Sandu susține că Republica Moldova poate deveni stat membru UE până în 2030: „Cred că e nevoie de un efort mai mare din partea Guvernului”

Ultimele Stiri
abonare newsletter