Actualitate

Mai mult de jumătate dintre români nu susțin o eventuală unire a României cu Republica Moldova

Un sondaj de opinie a determinat că mai mult de jumătate de români nu susțin o eventuală unire a României cu Republica Moldova.

Steagul Republica Moldova /FOTO: depositphotos.com Steagul Republica Moldova /FOTO: depositphotos.com

 

 


Mai mult de jumătate dintre români (54%) nu susţin o eventuală unire a României cu Republica Moldova „la un moment dat, în viitor” iar 31% ar vota „pentru” la un eventual referendum pentru unire, relevă sondajul de opinie „Sentimentul unionist în România; anticipând viitorul” dat publicităţii, joi, de Avangarde.

 


La întrebarea „Cum percepeţi dumneavoastră personal Republica Moldova?”, 57% dintre intervievaţi au răspuns „neutru”, 31% - „mai degrabă pozitiv”, 9% - „mai degrabă negativ” şi 3% - nu au avut o opinie.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi (54%) nu sunt de părere că „la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova”, dar o treime (33%) sunt pentru unire, iar 13% nu pot aprecia sau nu au răspuns.

Dacă mâine s-ar organiza un eventual referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 31% dintre români ar vota „pentru”, 50% - „împotrivă”, 13% sunt nehotărâţi şi 6% nu au răspuns.

Tot 31% dintre români consideră că Republica Moldova ar trebui „să fie acceptată de urgenţă în NATO”, în timp ce 40% sunt împotriva acestui demers şi 29% nu pot aprecia sau nu răspund.

În schimb, 41% dintre români consideră că Republica Moldova ar trebui „să fie acceptată de urgenţă în UE”, 30% se opun şi 29% nu pot aprecia, nu răspund.

„În cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova”, 29% dintre intervievaţi cred că „România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean”, 56% nu susţin această idee, iar 15% au evitat un răspuns. În privinţa ajutorării cu tehnică militară, 48% ar susţine-o, 35% s-ar opune şi 17% nu pot aprecia.

Despre actuala preşedintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, 40% dintre români au o părere „bună” şi „foarte bună”, în timp ce 21% au o părere „proastă” şi „foarte proastă”. Procentul celor care nu au o părere sau nu ştiu cine este Maia Sandu se ridică la 36%, iar 3% nu au dorit să răspundă la această întrebare.

Trei sferturi dintre români (76%) nu cred că Maia Sandu ar fi „o variantă bună” de candidat la Preşedinţia României, 19% au evitat un răspuns şi doar 5% şi-a dori ca aceasta să candideze pentru funcţia supremă în ţara noastră.

Întrebaţi despre orientarea populaţiei Republicii Moldova, 46% dintre respondenţi opinează că aceasta este împărţită jumătate - jumătate între „pro Occident” şi „pro Rusia”, 16% - „pro Rusia”, 14% - „pro Occident”, 21% nu pot aprecia şi 3% nu au răspuns.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Premierul Nicolae Ciucă: „Guvernul României reafirmă sprijinul necondiționat pentru Republica Moldova în parcursul european”

Vot final în parlament: Limba română va înlocui „limba moldovenească” în toate legile din Republica Moldova

Ultimele Stiri
abonare newsletter