Politică

Regionalizarea României, o temă exploatată electoral. Kelemen Hunor: Subiectul apare tot timpul la finalul mandatului

Tema reorganizării administrativ-teritoriale a României pare a fi un subiect exploatat electoral. Vicepremierul Kelemen Hunor apreciază că cei care vehiculează tema reorganizării la finalul ciclului electoral „nu vor nicio schimbare administrativă”.

Reforma administrativă a României, subiect electoral/Foto: Depositphotos.com Reforma administrativă a României, subiect electoral/Foto: Depositphotos.com

 

 


Proiectul reorganizării administrativ-teritoriale a României a fost pregătit de Emil Boc în perioada în care a fost prim-ministru (2008-2012). Primarul Clujului susține că regionalizarea este necesară pentru a eficientiza și debirocratiza aparatul administrativ.

 


Potrivit vicepremierului UDMR Kelemen Hunor, tema regionalizării nu poate fi soluționată pozitiv la finalul unui ciclu electoral (2020-2024), însă tema reformei administrative este vehiculată în spațiul public cu precădere la final de mandat. 

Acest aspect demonstrează, în opinia liderului UDMR, că cei care propun regionalizarea României astăzi, nu sunt interesați de reușita acestui proiect ci mai degrabă exploatează tema din punct de vedere electoral. 


„După 2024, în 2025 poate să fie un subiect de interes la început de mandat. 

Pe mine mă uimește când acest subiect apare tot timpul spre sfârșitul ciclului electoral. 


Asta înseamnă că cei care aruncă acest subiect nu vor nicio schimbare administrativă, pentru că ei știu că înainte de alegeri așa ceva nu se va întâmpla”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit digi24.ro

Conform lui Kelemen, pentru concretizarea unui asemenea demers ar fi nevoie de modificarea Constituției, aspect ce nu poate fi realizat la finalul unui ciclu electoral. 


Recent, mediul de afaceri a lansat un apel către autoritățile centrale prin care cere reorganizarea teritorială a României: comasarea și scăderea numărului de județe la 15 și redefinirea comunelor și orașelor.

Proiectul reformei administrativ-teritoriale a României a fost adus în discuție în repetate rânduri de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. 

Poate e nevoie să cadă un guvern în țara asta pentru a face reforma administrativă.

Poate vă șochează ce spun, dar e necesar ca să se înțeleagă cât de importantă este această reformă administrativă, pentru ca România să nu mai fie sufocată de cheltuieli administrative inutile, de birocrație. 

Regret că nu am apucat să intru în Parlament cu proiectul de reformă administrativă a țării și reorganizarea teritorială, chiar cu riscul ca guvernul să pice la moțiunea de cenzură. 

Acest demers nu poate fi oprit. Mai devreme sau mai târziu reforma administrativă se va face. Însă cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, a susținut recent Emil Boc. 

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic.

De asemenea, la solicitarea premierului, ministerele au inițiat un plan de reducere a cheltuielilor, după ce ANAF a avut în primul trimestru încasări mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de programul asumat.

Reducerea de cheltuieli solicitată ministerelor vizează o economie financiară pentru a păstra ținta de deficit bugetar asumată de Guvern.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Reforma administrativă a României. Boc: „Demersul nu poate fi oprit. Mai devreme sau mai târziu reorganizarea se va face”

Se schimbă harta României? 15 județe în loc de 42! Clujul s-ar uni cu Bistriţa, Sălaj şi Maramureş

Ultimele Stiri
abonare newsletter