Politică

Kelemen Hunor candidează pentru un nou mandat la şefia UDMR. „Ştiu care este scopul, care este direcţia: în acest deceniu putem dezvolta ţara”

Kelemen Hunor a anunţat, vineri, că va candida pentru un nou mandat la conducerea UDMR. Este lider al Uniunii Democrate Maghiare din România de 12 ani.

Kelemen Hunor candidează pentru un nou mandat la șefia UDMR/captură foto: Kelemen Hunor Facebook.com Kelemen Hunor candidează pentru un nou mandat la șefia UDMR/captură foto: Kelemen Hunor Facebook.com

 

 


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor și-a anunțat intenția de a candida pentru încă un mandat la șefia Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) şi a cerut în acest sens sprijinul delegaţilor care vor participa la congresul Uniunii din luna aprilie a acestui an. 

 


Kelemen Hunor susține că doreşte să îşi aducă în continuare contribuţia la dezvoltarea comunităţii maghiare şi a întregii societăţi din România.

Populația de etnie maghiară înregistrată la Recensământul populației și locuințelor 2021 din România a fost de 1,002 milioane de persoane (6%).


„Am decis să-mi continui munca de preşedinte al UDMR, deoarece doresc să îmi aduc contribuţia, în continuare, la dezvoltarea comunităţii noastre şi a întregii societăţi din România. 

Ştiu care este scopul, ştiu care este direcţia: în acest deceniu putem dezvolta ţara noastră datorită resurselor financiare guvernamentale şi europene de care dispunem, iar toţi oamenii trebuie să beneficieze de această dezvoltare. 


La această muncă, cer sprijinul delegaţilor la Congresul Uniunii din luna aprilie, în cadrul căruia se va alege preşedintele UDMR pentru un nou mandat”, a scris pe Facebook liderul UDMR.

Kelemen Hunor și-a anunțat intenția de a candida pentru încă un mandat la conducerea UDMR/captură foto: Kelemen Hunor Facebook.com

Kelemen Hunor este președinte al UDMR din 2011, atunci când l-a înlocuit în funcție pe Marko Bela.


Scădere dramatică a numărului de maghiari în România 

Potrivit Recensământului populației și locuințelor 2021, numărul persoanelor de etnie maghiară din România a scăzut în 10 ani cu 225.000. 

Astfel, comunitatea maghiară din România însumează cu puţin peste un milion de persoane.

În contextul datelor actualizate ale Recensământului 2021, președintele UDMR Kelemen Hunor declara, în ianuarie 2023, că nu există „niciun motiv de sărbătoare, dar nici de panică”.

CITEȘTE ȘI:

Maghiarii contestă datele provizorii ale Recensământului din România și acuză erori de procedură

În schimb, partidul Alianța Maghiară din România își manifesta îngrijorarea în condițiile în care comunitatea etnică maghiară din Transilvania a pierdut o cincime din populaţia sa.

Potrivit fostului lider UDMR, Markó Béla, scăderea populaţiei maghiare din Transilvania se explică şi prin dubla cetăţenie acordată de Guvernul de la Budapesta.

Potrivit datelor oficiale, în Cluj locuiesc 78.455 persoane de etnie maghiară, număr ce reprezintă 13,4% din populația județului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Numărul ungurilor scade în România. Kelemen Hunor: „Nu e panică. Suntem peste un milion”

Numărul maghiarilor din România a scăzut dramatic cu o cincime într-un deceniu. „Este de parcă ar dispărea întreaga populație maghiară a județului Harghita”

13,4% din populația Clujului este de etnie maghiară. România are peste 1 milion de locuitori maghiari

Scăderea numărului de maghiari din Transilvania, explicată prin acordarea dublei cetăţenii de către Ungaria. Markó Béla: Mulți cetățeni maghari au emigrat, iar comunitatea noastră a ajuns la 6%

Ultimele Stiri
abonare newsletter