Politică

Premierul Ciucă susține că situația ministrului Bode va fi tranșată până la rotativa guvernamentală: „Urmează să avem o clarificare la partid”

PNL va lua o decizie în privinţa ministrului Lucian Bode până la rotativa guvernamentală din luna Mai, susține prim-ministrul Nicolae Ciucă, subliniind că situaţia acestuia urmează să fie clarificată în partid. Solicitarea pentru rezolvarea «cazului Bode» a venit din partea președintelui Klaus Iohannis.

Premierul Ciucă spune că situația lui Lucian Bode va fi analizată de PNL-iști până în luna Mai/captură foto Lucian Bode Facebook.com Premierul Ciucă spune că situația lui Lucian Bode va fi analizată de PNL-iști până în luna Mai/captură foto Lucian Bode Facebook.com


 

Klaus Iohannis a adresat un mesaj ferm de la Buxelles în privința plagiatului ministrului de Interne și a afirmat că se aşteaptă ca PNL şi Lucian Bode, să ia „foarte în serios” problemele cauzate de teza de doctorat a acestuia, arătând că se aşteaptă ca „cel târziu până la rotativa guvernamentală să se ia o decizie clară”.
 


Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnalişti cum comentează afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis despre ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, conform cărora aşteaptă de la PNL şi Bode să ia foarte în serios problemele privind plagiatul tezei de doctorat.

„Este o afirmaţie corectă şi firească, în deplină concordanţă cu ceea ce am spus şi atunci când am mai avut declaraţii, şi nu cu mult timp în urmă, pe acest subiect. 

CITEȘTE ȘI:
Reacția PNL la cazurile de plagiat care afectează partidul: „Deocamdată sunt doar acuzaţii. Avem toată încrederea în secretarul general Bode”

La nivelul partidului urmează să avem o clarificare şi, în funcţie de aceasta, să putem să luăm decizii până la rotativă. 


Este un mesaj pe care domnul preşedinte l-a mai dat. În momentul acesta, aşa cum a spus şi dumnealui, analizăm, astfel încât până la rocadă să putem să luăm decizii”, a afirmat Nicolae Ciucă la plecarea de la evenimentul „Aderarea la OCDE - oportunităţi pentru mediul de afaceri din România”, organizat de Guvernul României în colaborare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru a marca un an de la începerea procesului privind accederea ţării noastre la această organizaţie, potrivit agerpres.ro

Klaus Iohannis a recunoscut, joi, în prima sa reacție publică pe tema plagiatului ministrului de Interne, că în «cazul Bode» sunt „probleme” care trebuie soluționate de partid până la rotația guvernamentală din luna mai.


„Din câte am înţeles din spaţiul public, nu chiar aşa a spus Comisia, dar este adevărat că acolo sunt probleme. 

Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că PNL şi domnul Bode, personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. 


Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rocadă sau rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a spus şeful statului înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Inițial, PNL a făcut scut în jurul ministrului Lucian Bode, în cazul căruia Universitatea Babeș-Bolyai arăta că a plagiat în lucrarea sa de doctorat susținută în 2018. Astfel, atât liberalii, cât și premierul Ciucă și-au exprimat încrederea în „justiția din România”, apreciind deciziile UBB privind plagiatul lui Lucian Bode ca fiind „doar acuzații”


La începutul lunii februarie, ministrul de Interne (PNL) Lucian Bode a deschis un nou proces contra UBB prin care cere anularea hotărârii Comisiei de Etică în cazul suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat. Mai exact, Bode cere anularea hotărârii prin care comisia s-a autosesizat pentru suspiciuni de plagiat în cazul tezei sale de doctorat.

Rotativa guvernamentală (înlocuirea premierului Ciucă cu un premier din partea PSD) stabilită în cadrul Coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR, între liberali și social democrați, este programată pentru Mai 2023, termen la care președintele Klaus Iohannis a solicitat PNL-ului să ia o decizie definitivă în privința ministrului Lucian Bode. 

CITEȘTE ȘI:

Reacția președintelui Iohannis pe tema plagiatului lui Bode: „Este adevărat că acolo sunt probleme”. PNL are termen până în Mai pentru o decizie definitivă

Ciucă și Bode au inițiat o lege care pedepsește cu închisoarea ultrajul împotriva autorităților sau tulburarea ordinii publice

Lucian Bode și-a plagiat doctoratul! UBB Cluj: „Suspiciunile de plagiat se confirmă”. Comisia va cere corecturi la teză și retragerea cărții

Ultimele Stiri
abonare newsletter