Politică

Ciucă, întâlnire cu directorul Fondului Monetar Internaţional: „Creşteri fără precedent ale economiei”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Paul Hilbers. Aceștia au analizat evoluţia economiei României în contextul crizelor şi provocărilor ultimilor ani.

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional / Foto: Facebook - Guvernul României Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional / Foto: Facebook - Guvernul României

 

 


Potrivit unui comunicat al Guvernului, şeful Executivului a arătat că ţara noastră a reuşit să atingă unul dintre cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare la nivel european, înregistrând, în ultimii 20 de ani, o creştere de opt ori a economiei. România a consolidat aceste rezultate inclusiv anul trecut, când creşterea economică de 49 de miliarde de euro a reprezentat echivalentul întregului PIB din 2002, se menţionează în comunicat.

 


„Premierul Ciucă a prezentat impactul pozitiv al creşterilor fără precedent din ultimul an, atât în privinţa absorbţiei banilor europeni, precum şi din perspectiva investiţiilor străine directe. Stabilitatea politică generată de actuala coaliţie de guvernare şi predictibilitatea politicilor fiscale reprezintă două atuuri importante, în contextul interesului tot mai crescut al investitorilor străini pentru România”, a transmis Guvernul.

Prim-ministrul a dat asigurări privind responsabilitatea asumată din perspectiva politicilor fiscale, subliniind că nevoia de a controla efectele inflaţiei şi de a scădea valoarea acesteia în perioada următoare reprezintă o prioritate pe care Guvernul o urmăreşte, armonizându-şi eforturile cu cele ale Băncii Naţionale din România. „Guvernul ia toate măsurile necesare pentru a consolida şi dezvolta sectorul de afaceri, atât în privinţa companiilor cu capital românesc, precum şi în relaţia cu investitorii străini. Consolidarea clasei de mijloc va asigura susţinerea ritmului de dezvoltare economică şi soliditatea economiei româneşti. Avem perspective bune de creştere, iar deciziile pe care le luăm se bucură de stabilitate politică”, a declarat premierul.


Totodată, Nicolae Ciucă a mulţumit FMI pentru sprijinul oferit constant, pe parcursul evoluţiei ţării noastre în trecerea de la economia planificată din perioada comunistă la modelul occidental, bazat pe piaţa liberă, respectând valorile democratice. În cadrul dialogului, a fost menţionată importanţa aderării ţării noastre la OCDE - Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ca obiectiv naţional, după intrarea în NATO şi UE, cu accent pe beneficiile pentru mediul de afaceri şi de investiţii.

Conform comunicatului citat, directorul executiv al FMI, Paul Hilbers, a remarcat consolidarea reputaţiei României în plan european şi internaţional, prin performanţele economice obţinute, reformele asumate, inclusiv în domenii precum politicile de mediu, digitalizare sau aplicarea standardelor din statele mai dezvoltate. Oficialul FMI a mulţumit României pentru sprijinul oferit Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul alocă 210 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea spitalelor. Ciucă: „Românii aşteaptă servicii de sănătate mai bune”

Primul proces de climă din România a fost deschis la Cluj: „Cerem măsuri urgente şi amendarea premierului Ciucă”

abonare newsletter