Politică

Game over pentru România? Cancelarul Karl Nehammer anunță că Austria își menține veto-ul împotriva extinderii Spațiului Schengen. „Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”

Cancelarul Karl Nehammer anunță că Austria își menține veto-ul împotriva extinderii Spațiului Schengen, atât timp cât acesta nu funcționează, transmite agenția de presă austriacă APA.

Sursă foto Facebook Karl Nehammer Sursă foto Facebook Karl Nehammer

 

„Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a declarat cancelarul Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de APA.


Declarația lui Nehammer vine cu două zile înainte de vizita acestuia și a ministrului de Interne austriac la granița dintre Bulgaria și Turcia.

„Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model (…) Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată că sistemul Schengen este nefuncţional, iar, atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”, a mai spus cancelarul austriac Karl Nehammer.


Jurnalistul Oliver Grimm, corespondentul „Die Presse” la Bruxelles, scria într-un scurt articol de opinie, că şeful guvernului, cancelarul Karl Nehammer, se va răzgândi în privinţa blocării accesului României la Schengen încă din luna februarie, imediat ce vor trece alegerile din Austria Inferioară, şi arăta că principalul argument pentru care o va face va fi de natură economică.

Cancelarul Austriei și președintele Bulgariei s-au afișat public în prima zi a acestui an, subliniind „buna colaborare” dintre cei doi, în urma scandalului de la finalul anului 2022, când Nehammer s-a opus intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen.


De asemenea, Karl Nehammer a avut o ieșire care a trădat o iritare foarte mare atunci când a fost întrebat de un jurnalist de la televiziunea publică austriacă atât despre performanța guvernului său, cât și despre opoziția față de intrarea României și Bulgariei în Schengen, potrivit publicațiilor austriece Der Standard și Kurier.

CITEȘTE ȘI:

Europarlamentarul Daniel Buda: „Karl Nehammer, cancelarul Austriei, să fie dat afară din partid!”

Ciucă, despre aderarea la spațiul Schengen: „Vom continua să luăm măsurile prin care să dovedim că România merită” VIDEO

Austria sugerează că va accepta aderarea României la Schengen, doar cu o singură condiție: „Nimic nu va mai sta în calea extinderii”

Ultimele Stiri
abonare newsletter