Politică

Liderul UDMR susține că România nu va ceda presiunilor Austriei. Kelemen Hunor, mesaj categoric de la Cluj: „Trebuie să cerem lărgirea Schengen cu demnitate şi fără compromisuri”

Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Cluj, că România trebuie să-şi continue demersurile pentru aderarea la Schengen şi că nu trebuie să cedeze „şantajului neruşinat al Austriei”. Din contră, potrivit liderului UDMR, țara noastră nu ar trebui să accepte compromisuri.

Kelemen Hunor a transmis un mesaj categoric de la Cluj privind extinderea Spațiului Schengen/ captură foto: Kelemen Hunor Facebook.com Kelemen Hunor a transmis un mesaj categoric de la Cluj privind extinderea Spațiului Schengen/ captură foto: Kelemen Hunor Facebook.com

 

 


Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă în data de 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, desfăşurat la Bruxelles. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.

 


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis un mesaj categoric, vineri, de la Cluj, prin care arată că țara noastră trebuie să solicite în continuare extinderea Spațiului Schengen „cu demnitate, curaj şi fără compromisuri”.

CITEȘTE ȘI:


Peste 70% dintre români spun că țara noastră trebuie să fie parte a Spațiului Schengen

„Decizia abominabilă şi stupidă a Austriei, o decizie incorectă, imorală şi neruşinată ca joc politic. România, în urmă cu 11 ani, a îndeplinit condiţiile tehince de aderare şi toate acestea le-a demontat în momentul de faţă Austria doar pentru că a putut, pentru că o problemă internă a Austriei nu poate fi rezolvată nicidecum fără defăimarea altora. Noi trebuie să ţinem în continuare morţiş de principiile noastre, trebuie să ne continuăm munca, trebuie să cerem lărgirea Schengen cu demnitate, curaj şi fără compromisuri. Nu vom ceda şantajului neruşinat al Austriei”, a afirmat liderul UDMR.

Kelemen Hunor participă vineri, la Cluj-Napoca, la o reuniune a a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR.

Liderul UDMR a arătat că„austriecii” sunt de vină pentru ratarea în Consiliul JAI a votului privind intrarea ţării noastre în Schengen, având în vedere că România a îndeplinit toate criteriile necesare prevăzute în acord.

„România a făcut ce avea de făcut, nimeni nu ştia că se întoarce Austria aşa brusc. (...).


 Nu avem de ce să reproşăm unii altora nimic în acest moment. 

Dacă ar fi fost o problemă cu criteriile tehnice, atunci sigur că ar fi fost îndreptăţit oricine să ne spună «nu v-aţi făcut treaba cei de la guvernare». Şi supărarea de aceea este foarte mare. Am fost umiliţi pe nedrept. Sigur că sunt furios. (..) Austria a făcut o măgărie şi, în loc să meargă pe evaluarea tehnică, aşa cum ar fi trebuit, a dat un vot politic”, a argumentat liderul UDMR.

Potrivit acestuia, Austria „a încălcat Acordul Schengen” care nu vorbeşte despre criterii politice, ci de criterii tehnice. 


Recent, transportatorii români, precum și cei bulgari au solicitat eliminarea controalelor la frontiera dintre Bulgaria și România, după ce cele două țări nu au fost acceptate în spațiul Schengen.

CITEȘTE ȘI:

Peste 70% dintre români spun că țara noastră trebuie să fie parte a Spațiului Schengen

Transportatorii cer eliminarea controalelor la frontiera dintre Bulgaria și România. Sunt cei mai afectați de eșecul Schengen

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Nimeni nu vrea România și Bulgaria în Spațiul Schengen”

abonare newsletter