Politică

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial așa numita „taxă pe soare”, măsură cu impact asupra celor care au investit în panouri fotovoltaice

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial așa numita „taxă pe soare”, măsură ce i-ar putea afecta direct pe cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice. Taxarea prosumatorilor ar putea fi aplicată de la 1 decembrie 2026.

Așa-numita „taxă pe soare” a fost publicată în Monitorul Oficial/ foto arhivă monitorulcj.ro Așa-numita „taxă pe soare” a fost publicată în Monitorul Oficial/ foto arhivă monitorulcj.ro

 

 


Monitorulcj.ro semnala recent că USR ar putea sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu va retrage ordonanța privind „taxa pe soare”. PSD l-a acuzat duminică pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, de taxarea, prin ordonanță de urgență, impusă cetățenilor și firmelor care au investit în panouri fotovoltaice. Acuzația vine la puțin timp după ce USR a criticat guvernul PNL-PSD pentru emiterea acestei ordonanțe care introduce, practic, „taxa pe soare”. 

 


Ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind adoptată în ședința din 29 noiembrie, potrivit economedia.ro

Potrivit ordonanței, autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe  nediscriminatorii prosumatorilor de energie din surse regenerabile de la 1 decembrie 2026.


Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat în timpul conferinței de presă de luni că ar putea fi posibilă taxarea de la 1 decembrie 2026 doar în anumite situații. Acesta a spus că așa numita taxă pe soare este un fake news și a subliniat că nu se va introduce nicio taxă pentru prosumatori.

„O taxă există sau nu; cum adică «poate»?”

Cristian Ghinea (USR) a criticat decizia Guvernului, semnalând metoda la care au apelat guvernanții privind aplicarea unei taxe pentru prosumatorii care au investit în panouri fotovoltaice. 


„Au publicat OUG cu Taxa pe Soare în MO. 

Au schimbat «guvernul taxează» cu «guvernul poate taxa»”, a notat pe Facebook, Cristian Ghinea, coordonatorul de politici publice al USR, după ce ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile a fost publicată marți în Monitorul Oficial.


Reprezentanții USR au semnalat că Guvernul PNL-PSD a introdus o nouă taxă prin OUG, în plină criză energetică,„taxa pe soare”. 

Ordonanța a fost emisă chiar înaintea vacanței de Ziua Națională, „noaptea ca hoții”, transmite USR.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Energiei, despre „taxa pe soare”: „E fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă pentru prosumatori”

USR anunță că va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu va retrage ordonanța care impune „taxa pe soare”

PSD dă vina pe PNL pentru ordonanța care impune „taxa pe soare”. USR spune că aceasta a fost emisă „noaptea, ca hoții”, chiar înaintea mini-vacanței de 1 Decembrie

Ultimele Stiri
abonare newsletter