Politică

VIDEO. Gest scandalos la adresa României. Viktor Orban a purtat un fular cu harta Ungariei Mari

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a publicat pe contul său de Facebook un video în care apare purtând un fular cu harta stilizată a Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Transilvania.

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban a afișat la ultimul meci al naționalei maghiare un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Transilvania/FOTO: captură ecran video Orbán Viktor/Facebook Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban a afișat la ultimul meci al naționalei maghiare un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Transilvania/FOTO: captură ecran video Orbán Viktor/Facebook

 

 


Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban a afișat la ultimul meci al naționalei maghiare un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, din care face parte și o bucată din Transilvania.

 


Imaginile au fost postate pe contul oficial de Facebook al premierului.

Simbolurile revizionismului sunt tot mai des utilizate de oficialii maghiari, în frunte cu Viktor Orban.


În luni mai 2022, premierul Viktor Orbán a spus într-un interviu la radio că părți din coasta Mării Adriatice au fost rupte din Ungaria și că „cei care au o mare și porturi de aceea sunt capabili să aducă petrol pe petroliere”, afirmații care au fost criticate aspru de oficialii Croației.

În luna mai 2020, Orban a postat pe contul său de Facebook o imagine a globului pământesc de dinainte de Trianon pe care apare harta Ungariei mari, care îngloba și Transilvania. Postarea e însoțită de un text care face referire la examenele de istorie ale elevilor.


Reacția MAE la gestul lui Viktor Orban

Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban, care s-a afişat cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei. Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este „în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”.

„Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”, precizează MAE.


MAE arată că „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 şi respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”.

 

CITEȘTE ȘI:

Viktor Orban nu poate fi sancționat pentru declarațiile rasiste de la Tușnad. Are imunitate

Viktor Orban critică din nou sancțiunile UE împotriva Rusiei: „Ar trebui impuse în mod inteligent”

Viktor Orbán, un nou discurs rasist, anti-UE și pro-Rusia: „Fidesz va guverna până în 2060, se va opune prelungirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei”

Viktor Orban a atacat, în România, „amestecarea raselor” europene și non-europene: Aceste țări „nu mai sunt națiuni”

Ultimele Stiri
abonare newsletter