Politică

Putin a introdus legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat legea marțială în teritoriile ucrainene ocupate de ruși.

Vladimir Putin/ sursa: Kremlin.ru Vladimir Putin/ sursa: Kremlin.ru

Odată cu introducerea legii marţiale, miercuri, Vladimir Putin a acuzat Kievul că respinge „orice propunere de negociere”, transmit agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

Legea marţială implică extinderea puterilor autorităţilor ruse de ocupaţie în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Liderul de la Kremlin a decretat şi o „mobilizare economică” în opt regiuni învecinate Ucrainei, inclusiv în Crimeea anexată în 2014, precum şi restricţionarea deplasărilor în şi din afara acestor regiuni.

Putin a justificat impunerea legii marţiale în provinciile anexate prin faptul că responsabilii de la Kiev refuză în continuare să negocieze cu Rusia şi că „bombardează” populaţia civilă în respectivele regiuni. 

„Ei trimit grupuri de sabotori pe teritoriul nostru”, a mai spus preşedintele rus, menţionând în special acţiuni „teroriste” precum atacul asupra podului Crimeii şi asupra unor „infrastructuri nucleare”, fără a le preciza.

În plus, în districtul federal unde se află şi capitala Moscova este instituit un regim de alertă consolidat.

Deciziile lui Putin vin în contextul în care oficialii proruşi instalaţi în regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunţat că au început evacuarea civililor de acolo, pentru ca trupele ruse să-şi poată consolida poziţiile defensive în aşteptarea unei mari ofensive a armatei ucrainene, care conform aceloraşi oficiali a mobilizat pe frontul din Herson zeci de mii de soldaţi în acest scop.

Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a catalogat decizia lui Putin de a impune legea marţială în cele patru regiuni anexate drept o „pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor”.

„Aceasta nu aduce nicio schimbare pentru Ucraina: noi vom continua eliberarea şi scoaterea de sub ocupaţie a teritoriilor noastre”, a asigurat oficialul ucrainean, într-o reacţie pe Twitter.

CITEȘTE ȘI:

Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de ruși

Vladimir Putin va semna vineri tratatele de anexare a patru regiuni ucrainene la Rusia

Ultimele Stiri
abonare newsletter