Politică

UBB analizează doctoratul lui Lucian Bode. La o săptămână de la solicitarea lui Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI.

UBB anunță inițierea procedurii de analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. În urmă cu o săptămână, coordonatorul lucrării susținute de Bode, rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, clujeanul Adrian Ivan, solicita „analiza cu celeritate” a tezei.

bode lucian/ sursa: Facebook.com/Lucian Bode bode lucian/ sursa: Facebook.com/Lucian Bode

 

 


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat notă de discuțiile din spațiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode, inițiind procedura de analiză a acesteia, potrivit unui comunicat al instituției. 

„În numele rigorii academice și al transparenței, facem următoarele precizări:
(1)   La solicitarea conducătorului de doctorat, prof. univ. dr. Adrian Ivan, am extins procedura de analiză a tezelor din perioada 1990-2016 și la această teză din anul 2018. Deși procedura internă a fost demarată ca urmare a solicitării ministerului pentru tezele din 1990-2016, nu există restricții de a o extinde și la teze publicate înainte de 1990 sau după 2016. În acestă analiză se vor include toate informațiile disponibile până în prezent. Dacă în urma acestei analize vor rezulta suspiciuni de încălcare a eticii academice, acestea vor fi mai departe analizate de Comisia de Etică a UBB, urmând procedurile interne și naționale.
(2)   Menționăm însă că, până la această dată, UBB nu a primit nicio sesizare de suspiciune a încălcării eticii academice în ceea ce privește teza discutată, demersul fiiind unul intern, rezultat în urma autosesizărilor pornind de la informațiile apărute din spațiul public. De asemenea, reamintim că instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este CNATDCU, ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanțe din universități”, semnalează departamentul de comunicare al Universității Babeș-Bolyai.


Demersul UBB se înscrie în contextul în care USR a publicat concluzia în urma transcrierii tezei de doctorat a lui Lucian Bode, potrivit căreia ministrul PNL ar fi copiat de pe Wikipedia în teza sa de doctorat.

CITEȘTE ȘI:  Plagiat rușinos: Ministrul Lucian Bode ar fi copiat de pe Wikipedia în teza sa de doctorat          

Monitorul de Cluj a solicitat Universității Babeș-Bolyai informații privind stadiul analizei lucrării de doctorat a lui Lucian Bode, în condițiile în care profesorul coordonator al acestei teze, profesorul clujean Adrian Ivan înregistra deja, potrivit Newsweek.ro, o cerere în acest sens, în data de 10 Octombrie 2022, adică exact cu o săptămână în urmă. 


sursa: Newsweek.ro

„Apropo, coordonatorul tezei și rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan, a anunţat la începutul acestei săptămâni că Universitatea Babeș - Bolyai va verifica teza lui Bode pentru plagiat.
Din câte știu durează o oră verificarea prin soft. Când anunță UBB concluzia sa?”, semnala recent Cristian Ghinea (USR), într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Universitățile au început să folosească pe scară largă softurile antiplagiat încă din 2016, iar teza lui Lucian Bode este din 2018.


În urmă cu un an de zile, Ministerul Educației solicita prin intermediul unui ordin ca toate instituțiile care au acordat titluri de doctor între 1990 și 2016 trebuie să digitizeze aceste lucrări, să le pună online și să le verifice de plagiat. Deși ministrul de Interne Lucian Bode și-a susținut teza de doctorat în anul 2018, rămâne în continuare neclar modul în care lucrarea a întrunit condițiile de susținere în urma testului antiplagiat.

Între timp, după publicarea de către USR a concluziilor rezultate în urma transcrierii tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a anunțat că partidul va sesiza CNATDCU, organismul legal care trebuie să facă analiza oficială, în legătură cu suspiciunile de plagiat în cazul doctoratului lui Lucian Bode.

     


 

 

 

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Plagiat rușinos: Ministrul Lucian Bode ar fi copiat de pe Wikipedia în teza sa de doctorat   

Etichete: lucian bode ubb plagiat
Ultimele Stiri
abonare newsletter