Politică

FOTO/ VIDEO. Protest anemic al AUR, în centrul Clujului. Acuză mișcările de protejare a mediului pentru creșterea prețurilor la energie

Câteva zeci de persoane s-au întâlnit duminică în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca pentru a cere „un preț corect la energie”.

Protest AUR în centru Clujului. FOTO: Facebook/ Alianţa pentru Unirea Românilor Cluj Protest AUR în centru Clujului. FOTO: Facebook/ Alianţa pentru Unirea Românilor Cluj

 

 


Circa 30 de susținători ai partidului AUR au ieșit duminică în stradă pentru a cere prețuri mai mici la energie. Protestatarii au adus în Piața Avram Iancu steaguri tricolor cu logo-ul partidului și au afișat bannere cu mesaje împotriva acordurilor de limitare a emisiilor de gaze poluante, cum ar fi: „Emisii 0 = Viață 0”, „Fit for 55 - Suicide”, „Piața concurențială energetică - o minciună” sau „România - consum minim. Din ce economisim”. 

 


În cadrul protestului, a luat cuvântul Alin Coleșa, deputat AUR de Cluj, care a afirmat că plafonarea prețurilor la energie „este o minciună” și a acuzat mișcările de protejare a mediului pentru criza din energie.

„Acel preț maxim al energiei este subvenționat din banii noștri, prin împrumuturi, indiferent de mărimea lui. Ca atare, atunci când auziți «preț plafonat», să știți că este vorba de o minciună. Oamenii încă nu simt în mod direct faptul că energia este foarte scumpă, pentru că ea e plătită în mod indirect din buzunarul lor, de către stat, prin împrumuturi. Lucrul acesta se agravează de la zi la zi și ne duce într-o criză tot mai gravă. Să repetăm două concepte mincinoase, la adăpostul cărora suntem frați: așa-zisa piață energetică concurențială, în care prețul de vânzare al energiei electrice este prețul maxim, deci prețul de centrala energetică care produce cel mai scump pentru acoperirea necesarului este prețul la care e vinde întreaga cantitate de energie, indiferent de costurile de producție. Deci avem o piață energetică așa-zis liberă și concurențială, în care prețul de vânzare este prețul maxim, este o mare minciună, și al doilea concept este așa-zisa criză față de mediu, acest emisii zero și neutralitate climatică, la adăpostul cărora s-au închis o mulțime de producători de energie și în plus acel preț maxim a fost și este în continuare mărit artificial”, a declarat deputatul Alin Coleșa.


Protest AUR în centru Clujului. FOTO: Facebook/ Alianţa pentru Unirea Românilor Cluj

Ce cerințe au protestatarii AUR?

Potrivit unei postări a AUR Cluj, „principalele revendicări ale manifestanților clujeni, la unison cu protestatarii din celelalte orașe ale Țării și din Diaspora sunt:

1. Revenirea la o piață reglementată în domeniul Energiei. Suntem într-o situație de criză ce necesită o soluție de criză. Dacă în Spania se poate înseamnă că se poate și în România! 


 2. Demisia lui Virgil Popescu! Artizanul asasinatului economic din domeniul Energiei și pe tot lanțul economic ce utilizează energie, fie electricitate, fie gaz! 

3. Elaborarea unei ordonanțe de urgență care să garanteze proprietatea privată în cazul falimentului personal. Cu alte cuvinte până se ajunge la piața reglementată din domeniul energiei, să nu se poată confisca diverse proprietăți pentru neplata facturilor (acolo unde nu se constată o rea voință)!


4. Tragerea la răspundere (penală dacă este cazul)  pentru cei care au emis facturi "greșite" și pentru cei care au permis existența acestui fenomen păgubos! 

5. Răscumpărarea sau anularea "privatizării" #Mintia și a nodului energetic din zonă! 

6. Oprirea tuturor negocierilor pentru privatizarea #Hidroelectrica și #Nuclearelectrica.

7. Elaborarea de măsuri și modificări de politică monetară pentru reducerea inflației! Dacă nu se poate... să se actualizeze pensiile și salariile cu indicele inflației de la INS! 

8. TVA 1% la combustibili pe perioada crizei carburanților. 

9. Explicații publice cu cifre și destinațiile celor 100 de miliarde de euro împrumutați de România în ultimii 3 ani!

10. Adoptarea unui plan de reducere a datoriei publice și de eradicare a deficitului bugetar real! 

11. Elaborarea unui plan de salvare al IMM-urilor, scutiri de taxe și impozite pentru a face față perioadei de criză.”

CITEȘTE ȘI:

Proteste în toată țara privind scumpirile. Clujenii, chemați duminică în P-ța Avram Iancu: „Ne condamnă la frig, întuneric și foame”

abonare newsletter