Politică

Salariul minim pe economie ajunge la 3000 de lei?

Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat miercuri un pachet de măsuri sociale pe care PSD le va propune spre aprobare în coaliția de guvernare. Social-democrații vor majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei și creșterea pensiei minime cu 10%, la 1.100 de lei.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

Oficialul din Guvern a spus că impactul bugetar al creșterii pensiilor este de 11 miliarde de lei. 


„Vom propune în coaliția politică majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea acelui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei. Valoarea va fi obligatorie. Aceasta înseamnă că 2800 de lei vor fi taxați, deci efortul suplimentar este pentru acei 250 de lei iar 200 de lei rămân în continuare netaxați. Ne dorim ca în România să încercăm pe cât posibil să nu mai existe sărăcie în muncă. Dacă tot vorbim de muncă, doar într-o lună de zile, contractele care au fost transformate din part-time în normă întreagă sunt în număr de 100.000. A doua măsură îi vizează pe cei 1,3 milioane de seniori ai României care încasează pensia minimă. Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei. În coaliție vom propune și majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei”, a declarat Marius Budăi. 

El a subliniat că „fişa postului unui guvern este să aibă grijă de cetăţenii lui", mizând astfel pe un susţinerea PNL pentru adoptarea acestei măsuri.


Ministrul muncii spune că impactul bugetar al majorării pensiilor este de 11 miliarde de lei. 

„Un alt proiect important care este și în PNRR este finalizarea discuțiilor pe legea dialogului social, astfel încât acum în prima săptămână din septembrie voi solicita domnului premier convocarea Consiliului Național Tripartit, astfel încât discuțiile din Consiliu să se axeze în principal pe aceste două priorități. Cea prezentată anterior pe majorarea salariului minim, ne dorim să avem o discuție transparentă și onestă cu partenerii sociali și să închidem și legea dialogului social”, a mai spus Budăi. 


Premierul Nicolae Ciucă a dat de înțeles, marți, într-o declarație de presă, că eventualele majorări de pensii și salarii depind de colectările la bugetul de stat. 

„Vă rog să aveți încredere că atât PNL, cât și PSD sau UDMR am avut în dezbatere măsurile prin care să protejăm populația și economia. Ca să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a majora atât pensiile cât și salariile", a spus Ciucă.

CITEȘTE ȘI:

România, printre țările din UE cu cel mai mic salariu minim pe economie. În alte state europene salariul depășește 1.500 de euro

Ce înseamnă trai DECENT în România? Familiile angajaților pe SALARIU MINIM nu au avut NICIODATĂ trai decent!

România are al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE

Ultimele Stiri
abonare newsletter