Național

83 de persoane dau ZILNIC foc unui câmp. Incendiile de vegetație au crescut de aproape patru ori de la începutul anului

Arderile ilegale de vegetație au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii cinci ani, în primele două luni și jumătate ale anului. Zilnic 83 de persoane dau foc unui câmp pentru a scăpa de vegetația uscată, potrivit Gărzii Naţionale de Mediu.

83 de persoane dau ZILNIC foc unui câmp/ fotografie reprezentativă 83 de persoane dau ZILNIC foc unui câmp/ fotografie reprezentativă

 

 


Fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi de mirişti din 2022 are cea mai mare amploare din ultimii cinci ani, ajungând la 6.028 de asemenea evenimente, în doar două luni şi jumătate, a anunţat, luni, pe pagina oficială de Facebook, Garda Naţională de Mediu (GNM), care citează datele statistice ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

 


„În fiecare zi din 2022, 83 de persoane din România au dat foc unui câmp, pentru a scăpa de vegetaţie (...) Astfel, în primele 73 de zile ale acestui an, în perioada 1 ianuarie - 14 martie, au fost înregistrate 6.028 de arderi ilegale de vegetaţie şi mirişti, de 3,7 ori mai multe decât în perioada similară a anului anterior. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

De asemenea, potrivit ISU, în intervalul 1 - 14 martie 2022 s-a constatat o creştere semnificativă a intervenţiilor la arderile necontrolate (1.211 incendii), care au afectat o suprafaţă de aproximativ 4.630 hectare de teren, peste 4 hectare fond forestier şi 19 hectare litieră”, precizează instituţia.


Amenzi de până la 100.000 de lei pentru provocarea incendilor de vegetație

Potrivit sursei citate, au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi mirişti. În ciuda interdicţiei şi a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană şi au un efect negativ şi asupra solului. 

Astfel, am decis majorarea amenzilor contravenţionale pentru arderea miriştilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 şi 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 şi 100.000 lei. Am semnat proiectul ordonanţei de urgenţă şi sper ca în cel mai scurt timp posibil să fie adoptat”, a afirmat ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.


În prezent, nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă intră sub incidenţa OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, pentru persoane fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei, pentru persoane juridice.

„Nivelul atins în acest an de practica incendierii terenurilor este extrem de periculos, iar această iresponsabilitate a dus deja la două pierderi de vieţi omeneşti, în judeţele Argeş şi Buzău, şi la arsuri grave, în cazul unor persoane din Argeş şi Maramureş, doar în primele două luni şi jumătate ale acestui an, conform informaţiilor transmise de ISU. 

Facem apel la oameni, să înţeleagă că prin aceste incendieri îşi pun în pericol viaţa sau sănătatea proprie şi a întregilor comunităţi din zonă. De cele mai multe ori, cei care recurg la astfel de practici sunt proprietarii sau deţinătorii terenurilor respective, oameni de la sate, de multe ori în vârstă şi cu venituri modeste, pentru care amenzile în astfel de cazuri sunt imposibil de achitat, iar pierderile pot fi irecuperabile”, avertizează Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Datele oficiale, centralizate de ISU, relevă faptul că, în perioada 2017 - 2021, numărul incendiilor la mirişti, resturi vegetale de pe terenurile arabile şi la pajiştile permanente a fluctuat între 22 de incendieri/zi şi 46/ zi, astfel: în 2017 - au fost 10.196 de incendii; în 2018 - un număr de 8.191 de incendii; în 2019 - consemnate 16.769 de incendii; în 2020 - înregistrate 11.788 de incendii; în 2021 - un număr de 9.830 de incendii

 

CITEȘTE ȘI:

Cum arată zona de pe dealul Sopor după incendiul de vegetație de proporții, izbucnit marți? Imagini surprinse cu drona. VIDEO

Incendiile de vegetație uscată, extrem de periculoase! Peste 50 de cazuri în Cluj, în doar trei zile

Incendiu PUTERNIC pe Valea Chintăului! Peste 20 de hectare, cuprinse de FLĂCĂRI. VIDEO

Incendiu uriaș, pe un deal din Cluj. Un clujean încerca să stingă flăcările cu o BLUZĂ. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter