Național

Ministerul Sănătății propune RIDICAREA RESTRICȚIILOR: fără certificat verde în mall și restaurant, fără mască în aer liber

Ministerul Sănătății propune ridicarea unor restricții anti-COVID-19 după ce gradul de ocupare al paturilor ATI din spitalele românești a scăzut la 47%. Accesul în mall-uri și restaurante se va face fără Certificat Verde.

Ministerul Sănătății propune RIDICAREA RESTRICȚIILOR anti-COVID: fără certificat verde în mall și restaurant, fără mască în aer liber Ministerul Sănătății propune RIDICAREA RESTRICȚIILOR anti-COVID: fără certificat verde în mall și restaurant, fără mască în aer liber

 

 


În următoarea ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență se va analiza ridicarea unor restricții anti-COVID-19, scrie biziday.ro.

 


Între acestea se numără renunțarea la certificat verde în mall-uri și restaurante și renunțarea la masca de protecție în aer liber.

Măsurile de relaxare/restricții ridicate propuse de Ministerul Sănătății:

  •  accesul fără certificat Covid în centre comerciale, instituții publice, HoReCa.
  •  organizarea evenimentelor private, cu maximum 200 de persoane.
  •  masca să nu mai fie folosită în mediul exterior, dar rămâne obligatorie în spațiile publice închise și este recomandată în spațiile publice aglomerate.
  • creșterea limitei la 50% din capacitatea spațiului la spectacole, concerte, cinema, săli de sport, piscine, fără restricții de oră.
  • rămâne carantina la sosirea din țări cu risc epidemiologic ridicat.
  • barurile, cluburile și discotecile rămân închise.

„Starea de alertă permite ridicarea acestor restricții. Starea este un mecanism instituțional care ne permite să alocăm resurse umane la orice oră, în orice locație. Noi trebuie să găsim un mecanism care să permită continuarea acestor activități. Până acum am avut o stare de alertă legată de pandemie, acum avem o criză a refugiaților. Nu legați starea de alertă de restricții, sunt două lucruri diferite. Noi am propus acum, pentru săptămâna aceasta, dar vom vedea cum evoluează lucrurile. (...)


Ridicăm certificatul pentru că transmisibilitatea a scăzut foarte mult, după cum ați observat. Colegii din instituțiile de sănătate publică și din minister au apreciat că este o măsură care poate fi utilă, în condițiile păstrării restricțiilor de capacitate și a purtării măștii”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

CITEȘTE ȘI:

Valul 5 al pandemiei, în „retragere”. Cercetătorii UBB: „Numărul cazurilor nu va mai depăși 10.000”

Raed Arafat, despre relaxarea restricțiilor: „Nu știm exact când va fi, dar ultima măsură ridicată va fi purtarea măștii”

Ultimele Stiri
abonare newsletter