Național

A murit Dorli Blaga, fiica marelui poet Lucian Blaga: „Poveștile ei sunt extraordinare”

A murit Dorli Blaga, fiica marelui poet Lucian Blaga, la vârsta de 91 de ani miercuri, 17 noiembrie 2021. Ea a contribuit la editarea operei complete a tatălui său.

A murit fiica poetului român Lucian Blaga A murit fiica poetului român Lucian Blaga

 

 


Dorli Blaga, fiica faimosului poet român Lucian Blaga, a murit azi, miercuri, 17 noiembrie 2021, la vârsta de 91 de ani.

 


Dorli s-a născut în data de 2 mai 1930, în Elveția, unde Lucian Blaga lucra ca atașat de presă la Legația Română. Numele său reprezintă unul dintre simbolurile centrale ale poeziei tatălui său, fiind un derivat de la cuvântul „dor”.

Dorli Blaga a studiat la un liceu din Sibiu în perioada războiului, după care la Liceul de fete „Regina Maria” din Cluj, cunoscut în prezent ca „Colegiul Național George Coșbuc”. Ea a început Facultatea de Fizică din Cluj, dar s-a transferat ulterior la Universitatea din București.


A contribuit la editarea operei lui Lucian Blaga

Împuternicită prin testament de Lucian Blaga, Dorli i-a administrat opera tatălui său și a fost deținătoarea drepturilor de autor. Ea a fost implicată profund în munca de valorificare și recuperare a operei tatălui său.

Dorli și-a adus contribuția la editarea romanului „Luntrea lui Caron” al lui Lucian Blaga și, totodată, a colaborat la redactarea biografiei tatălui său, în patru volume.


De asemenea, Dorli Blaga a scris și un volum de memorii, intitulat „Tatăl meu, Lucian Blaga”.

Dan Negru: „Sunt mâhnit”

Prezentatorul TV Dan Negru a postat în luna noiembrie pe rețelele de socializare faptul că le va propune colegilor din televiziune să o „ia în seamă pe fiica lui Blaga” pentru programele de 1 Decembrie, fiindcă poveștile ei sunt extraordinare.


„Am trecut pe aici acum și mi-am amintit că la Alba Iulia trăiește fiica unei legende: Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga. La 91 de ani e perfect lucidă și poveștile ei despre personalitățile pe care le-a întâlnit sunt extraordinare. Le-aș propune colegilor mei din televiziuni, acu' când se pregătesc programele de 1 Decembrie, să o ia în seamă pe fiica lui Blaga. Poveștile ei vor aduce aplauze și onoare televiziunii care le va difuza. Căutați-o pe fiica lui Lucian Blaga! „Viața e o plimbare spre somn" , zicea tatăl lui Dorli. Faceți o plimbare la Alba și arătați-o la TV de 1 decembrie. Cât încă se mai poate! Tatăl ei are o statuie sau o stradă in fiecare oraș românesc...”, a postat Dan Negru.

Dan Negru a revenit azi cu o nouă postare în care a anunțat moartea fiicei lui Lucian Blaga, dar și în care și-a manifestat „mâhnirea” pentru că nu a reușit să își convingă colegii: „A murit fiica lui Blaga, Dorli Blaga. Postarea de mai jos e degeaba de acum. Sunt mahnit ca n-am reușit sa-mi conving colegii din TV așa cum am scris atunci, aici...”, a adăugat el.

CITEȘTE ȘI:

A murit jurnalistul Florin Zaharescu, fost director al Radio Cluj

A murit dirijorul Petre Sbârcea, fost director al Operei Naționale Cluj: „O pierdere de neînlocuit!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter