Actualitate

A murit dirijorul Petre Sbârcea, fost director al Operei Naționale Cluj: „O pierdere de neînlocuit!”

A murit dirijorul Petre Sbârcea, fostul director al Operei Naționale Cluj, la vârsta de 89 de ani. Colegii săi au anunțat vestea tristă și spun că este „o pierdere de neînlocuit”.

 

Reprezentanții Operei Naționale din Cluj au anunțat pe pagina instituției că dirijorul Petre Sbârcea a murit la vârsta de 89 de ani, după o viață plină de împliniri.


 

Colegii săi spun că dirijorul urma să aibă „un viitor răsunător”:


„Ne este greu să găsim cuvinte potrivite acum, la aflarea veștii că o personalitate dragă, maestrul PETRE SBÂRCEA, a plecat pentru totdeauna. O pierdere de neînlocuit! Născut în 1932 la Segarcea, județul Dolj, viitorul profesional al dirijorului Petre Sbârcea avea să fie unul răsunător”, se arată în anunțul instituției.

Personalitate reprezentativă a vieții muzicale românești

Cei de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca au descris și cum a decurs viața dirijorului, din punct de vedere profesional:


„Personalitate reprezentativă a vieții muzicale românești, acesta a fost un maestru al baghetei dirijorale. Regăsindu-se printre apreciaţii discipoli ai lui Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan, la rândul său maestrul lasă în urma sa discipoli muzicieni, astăzi personalități în domeniu, printre care Vladimir Lungu, Gabriel Bebeșelea, József Horváth și Traian Ichim. Dirijor și director al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca (dirijor între 1957-1976, respectiv director în perioada 1991-2000), cel mai longeviv manager din istoria instituției noastre, Petre Sbârcea a fost, de asemenea, dirijor și director al Filarmonicii de Stat din Sibiu (1976-1990). A fost cel care a dirijat primul turneu al filarmonicii sibiene, în 1981, în Corsica, cu ocazia inaugurării Operei din Bastia. 

A fost răsplătit de-a lungul timpului cu numeroase distincții, între care Medalia «Mascagni» (Italia), Ordinul «Meritul Cultural» al României, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Naționale de Muzică «Gheorghe Dima» și al Universității «Babeș-Bolyai». De asemenea, Petre Sbârcea a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiilor Cluj-Napoca și Sibiu și a fost decorat de către Președintele României în grad de cavaler al Ordinului Național «Serviciul credincios».


Toate acestea și multe alte realizări fac ca trecerea în neființă a marelui artist să lase un gol de neînlocuit în tezaurul muzical național și internațional. Vă mulțumim, Maestre, pentru tot ceea ce ne-ați dăruit. Vă vom păstra în inimile noastre și veți rămâne mereu un nume important pentru instituția noastră și pentru întreaga viață muzicală românească. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, scrie pe pagina de Facebook a Operei Naționale din Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:


Nea Sandu, bunicul din clipurile lui Mircea Bravo, a murit. „De astăzi, Valea Chintăului din Cluj este mult mai săracă”

 

A murit Vasile Someșanul, un episcop iubit de clujeni. Asculta mereu necazurile oamenilor

 

abonare newsletter