Național

Scandal în BOR. ÎPS Teodosie va fi judecat de Sfântul Sinod pentru „acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, va fi judecat de Sfântul Sinod al BOR pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii”, „răzvrătire” și „indisciplină”, pentru că a insistat în repetate rânduri pentru ridicarea Arhiepiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, deși nu îndeplinește criteriile.

ÎPS Teodosie/Foto: Radio Dobrogea - Arhiepiscopia Tomisului - YouTube ÎPS Teodosie/Foto: Radio Dobrogea - Arhiepiscopia Tomisului - YouTube

 

 


Patriarhia Română a transmis, vineri, printr-un comunicat presă, un punct de vedere în legătură cu solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a fi ridicată la rang de Mitropolie, precizând că acest subiect a fost discutat şi respins în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.

 


„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a anunţat Patriarhia Română, citată de ziaruldeiasi.ro

Aceasta susţine că IPS Teodosie insistă ca doar eparhia sa să devină Mitropolie, iar acest lucru încalcă ordinea statutară a BOR. 


„Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, a precizat sursa citată.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod", mai precizează sursa citată.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR după ce Teodosie a afirmat că fumătorii nu pot bea agheasmă: „Cel luptat de o patimă are și el nevoie de Hristos”

ÎPS Teodosie, despre agheasmă: „O persoană care fumează nu poate bea, e mai rău ca un păgân”

Ultimele Stiri
abonare newsletter