Național

Ucraina îşi mută Crăciunul de la 7 ianuarie pe 25 decembrie

Ucraina urmează să sărbătorească Crăciunul la 25 decembrie - şi nu la 7 ianuarie - ca până acum, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat o lege în acest sens, relatează AFP.

Ucraina îşi mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie, pentru a se distanța și mai mult de Rusia. Foto: Pixabay Ucraina îşi mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie, pentru a se distanța și mai mult de Rusia. Foto: Pixabay

 

„Poporul ucrainean a fost mult timp supus ideologiei ruse în aproape domeniile vieţii, inclusiv în calendarul iulian şi sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”, se arată în preambulul legii adoptate de deputaţi la jumătatea lui iulie. 


Hotărârea mutării Crăciunului este ultima dintr-o serie de măsuri adoptate de către Ucraina în ultimii ani cu scopul de a distanţa de Rusia, prin schimbarea numelor unor străzi şi oraşe care amintesc de perioada sovietică. 

Această lege relevă o prăpastie care s-a ivit între bisericile de la Kiev şi Moscova de mai mulţi ani, adâncită de invazia rusă de la sfârşitul lui februarie 2022. 


Biserica Ortodoxă Ucraineană - care s-a aflat timp de mai multe secole sub tutela religioasă a Rusiei - şi-a declarat autocefalia şi independenţa faţă de Patriarhia de la Moscova în 2019. 

Câteva biserici ortodoxe din lume - inclusiv cele ale Rusiei şi Serbiei - folosesc în continuare calendarul iulian în sărbătorile lor religioase şi nu calendarul gregorian, conceput la sfârşitul secolului al XVI-lea.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Universitatea Cluj și suporterii săi, gest de caritate pentru fostul președinte al clubului, Dan Crăciun: „Are nevoie de noi”

Țeapă cu o cabană din Beliș! A luat 4.000 de lei de la doi bucureșteni și i-a lăsat „cu ochii în soare” de Crăciun

Iluminat festiv din Cluj va fi oprit! Luni se dau jos beculețele de Crăciun. Boc: „Bucurați-vă de ultimele zile!”

abonare newsletter