Național

Măsura interzicerii centralelor de apartament, în cazul construcțiilor noi, amânată de Guvern

Decizia privind interzicerea centralelor de apartament, în cazul blocurilor noi, a fost amânată de Guvern. În Cluj, montarea de centrale termice individuale de apartament, în imobilele noi, a fost interzisă din ianuarie 2022.

Interzicerea centralelor termice de apartament, pentru imobilele noi, amânată de Guvern/Foto: Depositphotos.com Interzicerea centralelor termice de apartament, pentru imobilele noi, amânată de Guvern/Foto: Depositphotos.com

 

 


Autoritățile centrale joacă alba-neagra pe tema interzicerii centralelor de apartament în blocurile noi. 

 


Proiectul de interzicere a centralelor individuale de apartament, promovat de fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, a rămas în stadiul de avizare, iar noul ministru, Mircea Fechet, spune că subiectul trebuie analizat suplimentar. 

Recent, ministrul mediului a subliniat că problema centralelor nu mai reprezintă un interes pentru Ministerul Mediului.


CITEȘTE ȘI: 
Între 20 și 33% din căldura produsă la Cluj ajunge în pământ în loc să ajungă la clujeni. Cât ne costă încălzirea orașului pe dinafară?

În plus, Mircea Fechet a solicitat ca milioanele de locuințe care se încălzesc cu lemne să treacă la încălzirea cu gaz pentru a nu mai pune presiune pe fondul forestier, potrivit economica.net

„Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, a susținut noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, în cadrul unei conferințe dedicate temei reciclării deșeurilor, desfășurate în acest sfârșit de săptămână la Bacău.


În iunie, Mircea Fechet a spus că că pe termen lung, centralele de apartament vor dispărea.

„Există astăzi municipalități care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială, centralele termine din blocuri poluează local. Aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperișul blocului, nu fac decât să bage noxe în apartamentul vecinilor”, a declarat Mircea Fechet.


Instalarea centralelor termice la blocurile noi, interzisă în Cluj

În ianuarie anul trecut, Consiliul Local Cluj-Napoca adopta proiectul care interzice centralele individuale în blocurile noi cu mai mult de șase apartamente.

„La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, se arată în proiectul de hotărâre care a fost votat de consilierii clujeni. 

Măsura are în vedere protejarea mediului înconjurător și asigurarea unei calități a aerului mai bună.

Încă din primăvara lui 2021, edilul Clujului Emil Boc anunța „noua viziune” privind reducerea poluării care va fi aplicată în Capitala Ardealului. 

„Orice proiectare a blocurilor noi care au mai mult de 6 apartamente vor avea în viitor două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie se conectează la o singură centrală de bloc. Noi vom impune la toate construcțiile de blocuri să facă centrale de bloc. Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, declara atunci primarul Emil Boc.

Măsura vizează doar noile imobile din oraș, context în care aceasta nu se aplică construcțiilor vechi. 

Recent, în cadrul unei conferințe de presă, edilul Clujului anunța că la finalul acestui an va fi prezentat un bilanț al măsurii aplicate de autoritățile locale de interzicere a centralelor individuale de apartament pentru noile imobile.

Foto: Depositphotos.com

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Vești proaste pentru clujeni. Centralele pe apartament NU vor mai fi permise

Interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi de la Cluj, votată în Consiliul Local

Ultimele Stiri
abonare newsletter