Național

O femeie acuză că un PREOT a violat-o în chilia în care spovedea. Se schimbă regulile de spovedanie

O femeie acuză că un preot a violat-o chiar în chilia în care spovedea și, deși i-a mărturisit acest lucru unui alt preot, nimic nu s-a întâmplat. O serie de propuneri privind Spovedania şi duhovnicia au fost aprobate joi.

O femeie acuză că un PREOT a violat-o în chilia în care spovedea / Foto: mesageruldesibiu.ro

 


Tribunalul Bucureşti a respins, luni, cererea procurorilor de arestare preventivă a preotului Visarion Alexa, acuzat că agresat sexual o femeie, acesta urmând să stea sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, scrie mesageruldesibiu.ro.


 

Visarion Alexa a fost reţinut de poliţişti în urmă cu o săptămână pentru agresiune sexuală, fiind dus apoi la Judecătoria Sectorului 6 cu propunere de arestare preventivă.


Un magistrat a dispus atunci eliberarea sa şi plasarea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu mai multe interdicţii. Preotul a făcut contestaţie la tribunal, la fel au procedat şi procurorii, care doreau să fie arestat preventiv, însă ambele contestaţii au fost respinse luni de Tribunalul Bucureşti.

Potrivit Libertatea, femeia s-a plâns că preotul Visarion Alexa a violat-o în chilia în care o spovedea. Aceasta i-a spus unui alt preot foarte cunoscut, dar el a tăcut.


Se schimbă regulile spovedaniei

O serie de propuneri ale Comisiei pastorale, monahale şi sociale privind Spovedania şi duhovnicia au fost aprobate joi în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfăşurată în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Patriarhului Daniel.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, acestea sunt:


  •  Sfânta Spovedanie se săvârşeşte în biserică, în faţa unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturiseşte să aibă conştiinţa cât mai vie a prezenţei lui Dumnezeu alături de ea şi de duhovnic în timpul mărturisirii;
  •  Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte şi apoi să întrebe cu delicateţe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;
  •  Taina Spovedaniei nu poate fi condiţionată de vreun interes material sau de altă natură;
  •  Orice duhovnic trebuie să aibă şi el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;
  •  Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;
  •  Respectarea cu stricteţe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârşirea ei în lăcaşul de cult sau, în mod excepţional, într-un spaţiu deschis şi vizibil, adiacent bisericii;
  •  Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a Sfintelor Taine, precum şi cateheze cu credincioşii, privind rânduiala şi semnificaţia duhovnicească a acestora.

Totodată, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a fost instituit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, pentru ierarhi, clerici şi mireni şi au fost reconfirmate condiţiile înscrierii la doctoratul în Teologie.

CITEȘTE ȘI:

Centru pentru victimele violenței domestice, deschis la Cluj! Vor primi consiliere psihologică și juridică

Peru vrea să impună castrarea chimică a violatorilor de minori: „Crimele sexuale împotriva copiilor nu vor fi tolerate!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter