Național

Sentință în Dosarul „Caracal” care a cutremurat România! Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Tribunalul Olt a decis, vineri, că inculpatul Gheorghe Dincă, trimis în judecată pentru omor, trafic de persoane şi alte infracţiuni în cazul dispariţiei adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, trebuie să execute o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare.

Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare de către magistrații Tribunalului Olt, în dosarul „Caracal”/ FOTO: evenimentdeolt.ro Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare de către magistrații Tribunalului Olt, în dosarul „Caracal”/ FOTO: evenimentdeolt.ro

 

 


Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare de către magistrații Tribunalului Olt, în dosarul „Caracal”, în care a fost acuzat de procurorii DIICOT că le-a violat și ucis pe Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu. Sentința nu este definitivă.

 


„Condamnă pe inculpatul Dincă Gheorghe zis «Popicu», în prezent aflat în stare de detenţie provizorie în Penitenciarul Craiova, la: pedeapsa de 25 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, (...) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 25 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, (...) (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela); pedeapsa de 10 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane (...) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 12 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de minori (...). (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela); pedeapsa de 15 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol (...) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 15 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de viol (...) (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela); pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte (...) (o faptă faţă de victima Melencu Luiza Mihaela); pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte...) (o faptă faţă de victima Măceşanu Alexandra Mihaela)”, se arată în soluţia postată pe portalul instanţei.

De asemenea, judecătorii de la Tribunalul Olt l-au găsit vinovat pe Ștefan Risipițeanu, vecinul lui Gheorghe Dincă, pentru infracțiunea de viol și au dispus condamnarea bărbatului la șapte ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.


Gheorghe Dincă, 30 de ani în închisoare

Instanţa a constatat că infracţiunile pentru care Dincă a fost condamnat sunt concurente şi le-a contopit, stabilind ca acesta să execute pedeapsa maximă de 30 de ani de închisoare.

„În baza art. 38 alin. 1 Cp şi art. 39 alin. 1 lit. b Cp contopeşte pedepsele stabilite în prezenta cauză în sensul că aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 25 de ani închisoare la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse stabilite, de 83 ani închisoare, pedeapsă ce va fi redusă conform art. 57 Cp şi în final inculpatul Dincă Gheorghe va executa pedeapsa maximă de 30 (treizeci) ani închisoare în regim de detenţie”, se mai arată în soluţie.


Din pedeapsa lui Dincă va fi dedusă din perioada de executat perioada reţinerii şi arestării preventive. El a fost reţinut pe 27 iulie 2019 şi apoi arestat preventiv, măsură menţinută de instanţă şi în prezent. Sentinţa poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

500.000 de euro, daune morale față de mama Alexandrei Măceșanu

Totodată, instanţa îl obligă pe Gheorghe Dincă la plata unor daune morale de 500.000 euro faţă de mama Alexandrei Măceşanu şi a unor daune morale de 100.000 către mama Luizei Melencu şi o altă persoană din familia fetei, precum şi la daune morale de 10.000 de euro faţă de o altă parte civilă din dosar.


„Obligă inculpatul Dincă Gheorghe la plata daunelor morale în sumă de: - câte 100.000 euro cu titlu de daune morale către părţile civile Melencu Monica Georgeta şi Anonimizat 4 şi 10.000 euro către partea civilă Anonimizat 5, - 500.000 euro cu titlu de daune morale către partea civilă Măceşanu Tudoriţa”, se precizează în soluţie.

Dincă a fost obligat şi la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum total 750.000 lei, din care suma de 744.129,55 lei în timpul urmăririi penale. Instanţa a mai dispus confiscarea butoiului în care are au fost arse corpurile victimelor, iar Ştefan Risipiţeanu trebuie să plătească 2.500 lei, din care suma de 1.500 efectuată în cursul urmăririi penale.

De asemenea, instanţa a decis menţinerea sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor şi conturilor lui Dincă, respectiv a unor terenuri, a casei şi a unor anexe din Caracal.

Gheorghe Dincă, o persoană cu o atenție înfiorătoare la detalii

Pe 15 ianuarie 2020 a fost înregistrat la Tribunalul Olt rechizitoriul trimis de DIICOT prin care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Dincă (pentru infracţiunile de trafic de persoane, trafic de minori, viol - două fapte, omor calificat - două fapte, profanare de cadavre - două fapte) Dincă este acuzat că le-a ucis pe Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu în locuinţa sa din Caracal.

La începutul anchetei DIICOT, Gheorghe Dincă a susţinut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, pe data de 25 iulie 2019 şi, ulterior, i-a incinerat corpul într-un butoi din curtea casei sale. De asemenea, el a afirmat că a ucis-o şi pe Luiza Melencu, de 18 ani, dispărută în luna aprilie 2019, iar resturile corpului le-ar fi aruncat la marginea unei păduri de lângă Caracal.

Ulterior, el şi-a schimbat declaraţia, în sensul că nu ar fi ucis-o pe Luiza Melencu, iar fata ar fi fost luată din casa lui de alte persoane.

În urma unei expertize ADN efectuate de INML s-a stabilit că fragmentele osoase găsite în cenuşa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dincă aparţin Alexandrei Măceşanu, cu o probabilitate de 99,93%.

INML a efectuat o altă expertiză a fragmentelor osoase descoperite lângă o pădure din Caracal, însă specialiştii nu au reuşit să stabilească cui aparţine ADN-ul. 

 

CITEȘTE ȘI:

O convorbire telefonică pe care NU TREBUIE să o asculți: Dialogul Alexandra - 112 sau cum poți să fii lăsat să mori în România

Doi ani de la răpirea și uciderea Alexandrei Măceșeanu, cazul din Caracal care a cutremurat România

Testele ADN: Oasele găsite în curtea lui Dincă îi aparțin Alexandrei Măceșeanu

abonare newsletter