Napi Hírek

Iohannis: „A PSD a magyaroknak akarja adni Erdélyt”

Bírálta szerdán Klaus Iohannis államfő a Székelyföld autonómistatútumának tervezetét, hangsúlyozva, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

A képviselőház az április 23-ai ülésén több más jogszabálytervezettel együtt hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómistatútumának törvénytervezetét, miután a megvitatásra megszabott határidő lejárt. A közigazgatási szakbizottság negatívan véleményezte a tervezetet, amelyről a szenátus szavaz döntő házként. Most Klaus Iohannis államfőn volt a sor, hogy bírálja az RMDSZ tervezetét, aki „Jó napot kívánok, PSD!” – vel kezdte rövid beszédét.

„Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia Parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. (...) A nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak! – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.


Iohannis: „Mit ígért nektek, PSD, a budapesti vezető, Orbán Viktor?”

„Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért nektek a budapesti vezető, Orbán Viktor, az egyezmény cserében? Látjátok, kedves románok, ezt képviseli egy ártalmas PSD-többség. Talán most jobban érthető, hogy miért szerettem volna előrehozott választásokat. Nem szeretném, hogy a nemzet fontos gondjairól a PSD döntsön. (...) Elfogadhatatlan, amíg Románia elnöke leszek, ilyen törvény nem fog létezni!” – mondotta az államfő.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem támogatja a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét és ellene fog szavazni a szenátusban, amely döntő ház az ügyben, jelentette ki szerdán Marcel Ciolacu. A PSD a képviselőház szakbizottságában is a törvénytervezet ellen foglalt állást, a tervezet minden bizottságban negatív véleményezést kapott, negatív véleményezéssel került a képviselőház napirendjére.


Citește varianta în limba română a materialului!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter