Napi Hírek

Bevezetik a vizet a Kolozs megyei Bálványosváralja és Mikeháza községek falvaiban

Aláírták az első Kolozs megyei, 355,6 millió euró összegű vízügyi projekttel kapcsolatos munkaszerződést.

Csütörtökön, a Kolozs Megyei Tanács elnökének (Alin Tișe) és alelnökének (Marius Mînzat), a bálványosváraljai (Mureșan Ildikó) és mikeházi (Zelencz Roland Tiberiu) polgármesterek, illetve a Someș SA vízvállalat vezetőinek jelenlétében „nyilvános ceremóniára” került sor. Aláírták az első szerződést azon 15 közül amelyek a Kolozs megyei vízügyi infrastruktúrának megépítésére irányulnak, 355,6 millió eurós értékű európai projekt keretében.

A csütörtökön aláírt szerződés alapján összesen 33.915.973,87 lej (ÁFA nélkül) értékű munkálatokat végeznek majd a vízhálózatok bővítése és rehabilitációja érdekében. Nyolc települést érint a dési vízellátási alrendszeren belül: Mikeháza (Mica), Nagydomb (Dâmbu Mare), Szentmargita (Sânmărghita), Szentbenedek (Mănăstirea), Szásznyíres (Nireș), Bálványosváralja (Unguraș), Bátony (Batin) és Csabaújfalu (Valea Ungurașului).


A Mikeháza községhez tartozó Lunkatanya (Valea Luncii) falut nem lehetett bevonni a regionális projekt főtervébe, így a Kolozs Megyei Tanács a következő időszakban a vízhálózat bővítéséhez szükséges forrásokat fog elkülöníteni – ígérik a megyei tanács képviselői.

A pillanat szimbolikus, a nagyméretű projekt kezdetét jelzi Kolozs megyében. Röviden: e két község lakosai hozzáférhetnek majd a legjobb minőségű ivóvízhez. Ugyanakkor a következő években legalább 76 Kolozs megyei település fog sorra kerülni – vallotta Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.


Az öt mikeházi faluban elvégzendő munkálatok a vízhálózat mintegy 57,5 km-es kiterjesztését jelentik. Ugyanakkor három szivattyúállomás és három vízháztartás építését is magába foglalja. Bálványosváralja község három falujában a vízhálótatot majdnem 26 km-esre hosszabbítják meg. Itt egy szivattyúállomást és egy teljesen új vízgazdálkodást építenek majd.

A két Kolozs megyei község területén levő vízhálózatok korszerűsítése és kibővítése a legelső projekt amelyet a Someș vízvállalat a vidéki térségben európai alapokból hajt végre. A munkálatok legfeljebb 30 napon belül megkezdődnek, miután megszervezik az építkezést és kiadják a munkálat megkezdésének parancsát – üzenik a Kolozs Megyei Tanács képviselői.


Citește varianta în limba română a materialului!

Ultimele Stiri
abonare newsletter