Napi Hírek

Kolozsvár Románia legbiztonságosabb városa? Bécshez hasonlítják

Kolozsvár az ország legbiztonságosabb városa, ahol akár éjszaka is nyugodtan lehet egyedül sétálni.

A kincses várost Ausztria fővárosa mellé sorolják a numbeo.com oldal januári statisztikái. A bűnözés szintjét, illetve az elmúlt három évi növekedését elemezve, amely jelenleg 37,97 mutatónál tartózkodik, a tanulmány előnyös pozicíóba helyezi Kolozsvárt. Béccsel ellentétben, amely 54,78-as „pontszámot” ért el, Kolozsváron meglehetősen alacsony a bűnözés szintjének növekedése.

Van mit tanulni azonban az osztrákoktól, hisz a korrupciót tekintve teljesen más a helyzet: Bécsben alacsony a korrupció szintje, míg Erdély szívében igencsak mérsékelt. Azonban mindkét városban nagyon alacsony a rablások és betörések száma, apró különbségekkel, hisz Kolozsváron például ritkábban fordul elő az autók betörése.


Elenyésző a fegyveres támadások, fegyveres rablások, illetve etnikai származáson vagy valláson alapuló erőszakos bűntettek száma, a kereskedelemmel és a kábítószerek használatára utaló bűncselekményeket is nagyon alacsony százalék jelzi Kolozsváron (18,78%).

Az utóbbi időben azonban vandalizmus okozta károk sújtják a kolozsvári épületek esztétikáját, a helyi önkormányzat és a rendõrség egyesült erőkkel próbálja megfékezni a próblémát. „Megnyugtató” a kolozsváriak számára, hogy Bécsben is hasonló gondokkal szembesülnek, a különbség alig 1% az osztrákok „javára”.


Citește varianta în limba română a materialului.

Etichete: romania Kolozsvar
Ultimele Stiri
abonare newsletter