Napi Hírek

Eltávolították a magyarellenes graffitit: „Takarítsuk ki együtt a gyűlöletet Kolozsvárról!”

Szégyenfolt volt a gyűlöletkeltő magyarellenes felirat Kolozsvár arcán, ma már csak rossz emlék.

Eltávolították a magyarellenes graffitit: „Takarítsuk ki együtt a gyűlöletet Kolozsvárról!” Eltávolították a magyarellenes graffitit: „Takarítsuk ki együtt a gyűlöletet Kolozsvárról!”

Gyűlöletkeltő, magyarellenes graffiti (Urăm rasa ungurească/ Utáljuk a magyar „fajt”) csorbította Kolozsvár utcaképét a vasútállomás utcájában. Az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) kolozsvári jogvédő szervezet jogászai bejelentést tettek a Polgármesteri Hivatalnál és a Kolozsvári Ügyészségen egyaránt, a panasz pedig hamarosan választ kapott.

„A gyűlölet ellen is bevethető az új faltakarító gépünk! Letakarítottuk a magyarellenes feliratot a Vasút (str. Căii Ferate) utca 6. számmal szembeni kerítésről az ezen a héten üzembe helyezett berendezésünkkel! Köszönöm a magyarellenes feliratra vonatkozó értesítést a Musai-Muszájnak!” – jelentette Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármester asszonya.


Szerdán, Emil Boc főpolgármester jelenlétében, először használták a környezetbarát mobil berendezést amellyel Kolozsvár épületeinek falait fogják tisztítani a graffiti feliratoktól. Mindössze 50.000 euróba került a gépezet amely útburkolati jelek, jelzőtáblák takarítására vagy akár a járdán, úttesten „ékeskedő” olajfoltok eltávolítására is alkalmas.

„Arra kérek mindenkit, hogy amennyiben hasonló magyarellenes, rasszista, idegengyűlölő, vagy egyéb tekintetben sértő falfirkákat lát Kolozsvár-szerte, jelezze oldalamon kommentben, üzenetben. Lehetőség szerint fotóval és a helyszín pontos megadásával is szolgáljanak. Takarítsuk ki együtt a gyűlöletet Kolozsvárról. Kezdjük a falakkal!” – jelezte Oláh Emese a Facebook-oldalán.


„A Polgármesteri Hivatal munkatársai eltávolították a rasszista feliratot! Bízunk benne, hogy a jövőben külön kérés nélkül, hivatalból fognak eljárni! (...) Elfogadhatatlan, hogy városunkban ehhez hasonló gyűlöletkeltő nyilvános feliratok éktelenkedjenek” – állítják a Musai-Muszáj csoport képviselői, akik eljárás indítását kérvényezték a magyargyűlölő felirat ügyében.

Citește în limba română despre acest subiect AICI și AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter