Napi Hírek

Kezdődik a 19. Filmtettfeszt, a magyar film ünnepe! Vetítések Kolozsváron és 14 más erdélyi városban

Széfeddin Sefket bej rejtélyes, Kolozsvártól Kairóig ívelő életpályáját mutatja be Maksay Ágnes új dokumentumfilmje. A Sefket rejtély országos premierje október 6-án lesz Kolozsváron, a 19. Filmtettfeszt keretében.

Kezdődik a 19. Filmtettfeszt, a magyar film ünnepe! Vetítések Kolozsváron és 14 más erdélyi városban Kezdődik a 19. Filmtettfeszt, a magyar film ünnepe! Vetítések Kolozsváron és 14 más erdélyi városban

A Sefket rejtély kis magyar-török-arab kultúrtörténet. Főszereplője az a Széfeddin Sefket bej, aki 1913-ban Kolozsváron született Ahmed D. Dzselaleddin bej török főkonzul és Incze Gabriella kolozsvári színésznő fiaként, majd a `60-as, `70-es évek egyik legismertebb egyiptomi filmrendezője lett. A hihetetlen történetnek Maksay Ágnes rendező-producer járt utána az egyiptomi-magyar kulturális kapcsolatokat jól ismerő Boros Lóránd riporteri segítségével. A film operatőre Filep Farkas és László Lóránd. Az 55 perces filmet vasárnap 14 órától, a kolozsvári Győzelem (Victoria) moziban vetítik, utána közönségtalálkozó lesz.

Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön is műsorra tűzi a Filmtettfeszt. A film egy anya és fia története az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A magyar nemzetiségű Jani (24) félárva, egyke gyerek, a nyugat-ukrajnai Beregszászon él. Elege van szülővárosa unalmas mindennapjaiból, fulladozik anyja, Erzsike szeretetétől. Amikor besorozzák az ukrán hadseregbe, megkéri kedvese, Zsani kezét. Elmenekülhetnének az országból, de Jani inkább a háborút választja. A film arra keresi a választ, hogy a katonaság tud-e egy fiúból férfit nevelni, ahogy azt Jani reméli. A Kilenc hónap háborút október 4-én, pénteken 17 órától vetítik a kolozsvári Győzelem (Victoria) moziban és október 6-án vasárnap a sepsiszentgyörgyi Művész moziban, mindkét helyszínen jelen lesz a rendező is.


A Filmtettfeszt 2019-es dokumentumfilmes válogatásában szerepel az Anna and the Barbies együttesről szóló Álmatlan is. Tanca Norbert és Porkoláb Norbert alkotása dokumentumfilm és koncertfilm, magasság és mélység egyszerre, amely a közönség és a rajongók számára eddig ismeretlen oldalról ábrázolja Pásztor Annát és zenekarát. A kísérleti dokumentumfilm reprodukálja a koncertélményt, de több mint egy koncertfilm: nyers őszinteséggel felfedi az „AATB gépezet” lelkét, motivációját és titkait. Az Álmatlant a kolozsvári Planetáriumban vetítik csütörtök este fél kilenctől, a két alkotó jelenlétében.

Citește varianta în limba română a materialului.

Etichete: Kolozsvar
abonare newsletter