Napi Hírek

Hegedüs Csilla csak a harmadik az RMDSZ jelöltlistáján. Egyik jelenlegi képviselő búcsút inthet az Európai Parlamentnek

A Szövetségi Állandó Tanács rangsorolta az RMDSZ jelöltjeit az európai parlamenti választásokra.

Első helyen van Winkler Gyula, a Szövetség gazdasági szakembere, második helyen pedig Vincze Loránt, aki nagy szerepet játszott abban, hogy a Minority SafePack Initiative (MSPI) aláírásgyűjtő kampánya sikeresen zárult.

Sógor Csaba búcsút int az Európai Parlamentnek

A lista harmadik helyezettje a kolozsvári származású Hegedüs Csilla, akit Oltean Csongor, végül pedig Sógor Csaba követ. A szavazást követően Winkler 22 voksot szerzett, Vincze 20-at, Hegedüs 22-öt, Oltean 17-et, míg Sógor Csaba csak 16 szavazatot kapott. Mivel az RMDSZ továbbra is két helyre pályáz, úgy tűnik a 2007 óta európai képviselőként tevékenykedő Sógor elhagyja az Európai Parlamentet. Kelemen Hunor beismerte, reméli, hogy az RMDSZ legalább két vagy akár három helyet kap az európai parlamenti választásokon, a választók mozgósításától függően.


Hegedüs Csilla esélyei a magyar közösség szavazatától függenek. A választók nézetei megoszlanak, a Szövetséget meglehetősen számos kritika érte, főleg a PSD-ALDE kényszerszövetség megállapodása után. Hegedüs Csilla 51 éves, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, illetve a szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke. Közgazdász, tanulmányait a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, illetve a Pécsi Tudományegyetemen végezte. Államtitkár, majd miniszter volt a Kulturális minisztérium keretén belül.

Az RMDSZ további jelöltjei

Winkler Gyula – Már 2007 decemberétől európai parlamenti képviselő. A Hunyad megyei szervezet elnöke 54 éves, 2004 és 2007 között Románia kormányának tagja volt, először, mint külkereskedelemmel megbízott miniszter, majd az informatikai és távközlési tárcát vezette.


Vincze Lóránt – 41 éves, Marosvásárhelyen született, majd újságírást tanult a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen. Jelenleg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke.

Oltean Csongor – Az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke. Hargita megyei tanácsos, a kétgyerekes apuka az RMDSZ legfiatalabb jelöltjeként (30 éves) indul a májusi választásokon.


Sógor Csaba – Winkler Gyulához hasonlóan 2007 óta tagja au Európai Parlamentnek. 54 éves, 1990 óta a Szövetség tagja, volt lelkész a csíkcsicsói (Hargita megye) református parókián.

„Okos, bátor jelölteket küldünk Európába: kellőképpen okosakat ahhoz, hogy partnerségeket tudjanak kötni, és bátrakat ahhoz, hogy hallassák közösségünk hangját. Ez a választási kampány elsősorban az erdélyi magyarok elvárásairól, törekvéseiről szól, arról, hogy közösségünk tovább gyarapodjon az uniós támogatásokból, és az Európai Unió törvényben rendezze a kisebbségek jogait”, olvasható a Szövetség hivatalos közleményében.


Citește AICI varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter