Monitorul Cartierelor

Spațiile verzi între blocuri, „sugrumate” de garduri. Boc: „Oamenii se opun desființării. Unii beau și aruncă semințe”

Spațiile verzi dintre blocuri sunt „sugrumate” de garduri metalice, care, în multe zone din Cluj-Napoca, au ajuns într-o stare de degradare. Emil Boc spune că există oameni care se opun desființării gardurilor fiindcă unii clujeni se adună în acele spații, unde beau și aruncă semințe, creând mizerie și poluare fonică.

 

 


Cătălin Sălăgean, membru al Biroului Județean Cluj, a intervenit la ședința Consiliului Local de miercuri, 24 martie, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu spațiile verzi dintre blocuri, în cartierele municipiului, despre care spune că sunt îngrădite „excesiv”.

 


Sălăgean militează pentru „eliberarea” acestor zone și solicită sprijinul Primăriei Cluj-Napoca pentru a reda cetățenilor spațiile verzi dintre blocuri.

„Am reținut recenta declarație a primarului că 2021 va fi anul cartierelor în Cluj-Napoca. (...) Este vorba despre deschiderea spațiului dintre blocuri. Sunt aici alături de colegii mei consilieri prin USR-PLUS pentru a solicita sprijinul Primăriei, al Consiliului Local și al direcțiilor de specialitate din cadrul administrației pentru a reda comunității aceste spații dintre blocuri. Cunosc foarte bine orașul și știu că în cartierele Clujului există spații generoase între blocuri care acum sunt protejate excesiv aș zice prin garduri vii, dublate de garduri metalice”, a explicat Cătălin Sălăgean.


Gardurile metalice care „sugrumă” spațiile verzi, deteriorate

În cele mai bune cazuri, gardurile de metal sunt îngrijite. Acest lucru nu este valabil pentru toate zonele îngrădite cu aceste garduri, susține președintele USR Cluj.

Unele dintre ele s-au deteriorat: „În unele locuri, în funcție de cum au fost oamenii mai gospodari, gardurile acestea sunt mai întreținute, sunt aranjate, spațiile verzi curățate, dar sunt destul de multe locuri în care gardurile acestea s-au deteriorat, sunt lăsate în paragină, s-au rupt și acum constituie un pericol pentru cetățean, decât o protecție a spațiului verde”, a mai spus Sălăgean.


Totodată, Primăria a fost rugată să nu încurajeze pe viitor construirea gardurilor care să delimiteze oamenii de natură.

„Aș dori să solicit Primăriei ca pe viitor să nu încurajeze această practică a construirii de garduri și ziduri care să despartă oamenii de natură. În momentul de față se acordă niște stimuli financiari, premii, către Asociația de Proprietari care își îngrijește spațiile verzi și le dau o formă plăcută și le întrețin cum trebuie, dar aș solicita ca aceste premii să se acorde ținând cont și de cât de prietenoasă e acea angajare pentru oamenii. Să nu ne trezim cu spații îngrădite și că încurajăm această practică. Eu chiar am căutat și am văzut că nu se regăsește nici măcar în orașele din țările vecine. Ar trebui să identificăm spațiile în proprietarea publică. Se pot face proiecte și consultare publică. În viitor și în momentul de față cam asta ar trebui să fie direcția, anume să deschidem și să redăm comunității aceste spații verzi dintre blocuri care acum stau îngrădite”, a adăugat Cătălin Sălăgean.


CITEȘTE ȘI:

Parcul Zorilor/Observator, noua bijuterie a lui Boc. Cum va arată cel mai nou parc din Cluj-Napoca

Emil Boc: „Oamenii se opun desființării”

Deși primarul municipiului Cluj-Napoca a spus în cadrul ședinței de Consiliu Local că este 100% de acord cu afirmația lui Cătălin Sălăgean, edilul a susținut că există oameni care se opun desființării acestor garduri metalice.

În lipsa acestora, clujenii sunt deranjați de faptul că în acele spații se adună oameni care beau și mănâncă semințe, deranjând fonic în același timp. Totodată, cei care locuiesc la parter se plângeau că atunci când copiii se jucau în acele zone, mingile le ajung la geam.

„De trei ani de zile nu am mai aprobat niciun fel de gard metalic la asociațiile de proprietar să se monteze. Am interzis expres. Oriunde am început proiecte de modernizare, fie în zona de garaje sau refacere urbană le-am făcut fără spații închise de orice fel. Ducem o campanie de desființare, dar sustenabilă a lor, adică fără să punem oamenii în conflict. Încă există foarte mulți oameni care se opun desființării acestora spunând că astfel le ajunge mingea la geam de la parter sau etaj și îi deranjează și ca acolo se adună seara și beau și mănâncă semințe și produc gălăgie. Am încercat să-i atragem pe oameni cu alte măsuri, să creem zone în care să se poată juca copiii, care să nu pună în pericol liniștea elementară de la geamul cetățeanului de la parterul blocului. Și atunci vă invit în continuare să facem campania asta de la blocuri la blocuri, de la cartier la cartier. Oriunde reușiți să găsiți o masă critică în asociațiile de proprietari vă asigur că noi a doua zi am dat jos tot ce înseamnă gard metalic”, a răspuns Emil Boc.

Emil Boc susține că spațiile verzi nu sunt îngrădite cum erau pe vremea regimului Nicolae Ceaușeșcu și că a încercat mereu să evite conflicte cu cetățenii, axându-se pe calitatea vieții.  

„Am reușit și facem în fiecare lună aceste lucruri. Am făcut în așa fel să nu fie prilej de conflict, ci de calitate a vieții, că nu am îngrădit un spațiu verde, așa cum era pe vremea lui Ceaușescu „nu călcați pe iarbă”. Știți bine cu toții. Suntem în altă eră, dar mentalitățile nu se schimbă cu viteza cu care noi am dori să meargă orașul uneori, de aceea avem nevoie de foarte mult dialog, de colaborare cu cetățenii și se poate. Uitați-vă la chestiunea cu garajele, dacă acum câțiva ani nu se putea discuta și oamenii erau în stare să își dea unul altuia în cap, astăzi este un lucru așteptat și se face în conformitate cu legea”, a susținut Boc.

CITEȘTE ȘI:

Cartierul Iris, ca un ghetou: „Ne-au rugat să punem camere video ca să nu le mai fie bătuți și amenințați copiii”

Ultimele Stiri
abonare newsletter