Monitorul Cartierelor

Amenajarea Pădurii-Parc din Făget va fi gata în câteva luni. Boc: „Din primăvară, va fi un spațiu unde clujenii să se simtă bine”

S-au făcut primele amenajări în pădurea-parc Făget, care are 40 de hectare. Emil Boc a spus că din primăvară, clujenii se vor putea relaxa spațiu verde.

 

 


Primarul Emil Boc a spus că în primăvară proiectul pădure-parc Făget va fi finalizat, iar clujenii vor avea un spațiu verde unde se vor putea relaxa și plimba. De asemnea, edilul spune că acest proiect a fost conceput după un model european.

 


„Este o intervenție minim invazivă, de calitate, făcută de specialiști. Din primăvară, va fi un spațiu unde clujenii să se simtă bine. Este un model european, nu l-am inventat noi acest tip de amenajări. Cei care doresc să se plimbe prin pădure vor avea parte de trasee marcate, de aceste amenajări minim invazive și de toalete. Civilizația începe de la toalete”, a declarat Emil Boc, la un radio local.

Valoare proiectului este de aproximativ 150.000 de euro

Proiectul a fost elaborat de SC Atelier Doi Mass SRL, respectiv de arhitectul Marius Cătălin Moga (cu drept de semnătură). Durata de execuţie a lucrărilor se întinde pe 24 de luni, termen calculat de la data începerii efective a lucrărilor. Reamintim că amenajarea pădurii-parc de peste 40 ha a fost tema unei dezbateri organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).


Valoarea totală a bugetului Municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este de 145.682 de euro, din care contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR – asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829 euro.

De asemenea, cofinanțarea națională prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației este în procent de 13% – 18.938,68 de euro, în timp ce contribuția proprie din bugetul local va fi în procent de 2% – 2.913,65 euro. Trebuie precizat că proiectul Pădurii-Parc Făget este și produsul procesului de Bugetare participativă, fiind votat masiv de clujeni.


Ce aspecte urmărește amenajarea Pădurii-Parc Făget?

– dezvoltarea unor zone de acces cu panouri informative despre pădure, trasee, elemente naturale importante și puncte/zone de interes care scot în evidență biodiversitatea

– traseele forestiere și cărările deja utilizate vor fi baza unui traseu în buclă principal și a unor trasee secundare adiacente sau tip scurtătură care pot fi folosite pentru mersul pe jos, alergat sau cu bicicleta pe anumite segmente. Se urmărește pe anumite zone diferențierea traseelor de biciclete față de cele pietonale și vor fi marcate distinct


– o parte de signalistică va fi cu rol de atenționare, pentru a marca intersecția traseelor de biciclete cu cele ale drumeților; cealaltă parte de signalistică va marca punctele cu valoare naturală importantă (arbori remarcabili, diferite tipuri ale biodiversității etc)

– puncte de popas, care vor marca traseul în buclă principal și vor oferi punctual spații de odihnă în șapte locuri, prin prezența câtorva bănci și mese

– platforme cu suprafață maximă de 15 mp și rolul lor variază în funcție de zona în care sunt amplasate și relief; au fost definite cinci platforme care pot susține activități de relaxare, de observare a reliefului, de protecție de ploaie, de informare despre ecosistem și de susținere a unor evenimente diverse, în amfiteatrul propus prin proiect

CITEȘTE ȘI:

Pădure-parc de peste 40 de hectare, în Făget. Amfiteatru, popasuri, trasee pietonale și de biciclete

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter