Monitorul Cartierelor

Cel mai nou loc de relaxare pentru clujeni. Primăria autorizează amenajarea Pădurii-Parc Făget

Autorizația de construire pentru amenajarea Pădurii-Parc Făget a fost eliberată de administrația locală.

 

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca a eliberat autorizația de executare a lucrărilor pentru amenajarea Pădurii-Parc Făget, obiectiv plasat în categoria de importanță „D” (clădiri de importanță redusă, construcții cu funcții obișnuite, a căror neîndeplinire afectează un număr redus de oameni).

 


Lucrările pentru amenajarea Parcului-Pădure Făget vor dura doi ani

Proiectul a fost elaborat de SC Atelier Doi Mass SRL, respectiv de arhitectul Marius Cătălin Moga (cu drept de semnătură). Durata de execuţie a lucrărilor se întinde pe 24 de luni, termen calculat de la data începerii efective a lucrărilor. Reamintim că amenajarea pădurii-parc de peste 40 ha a fost tema unei dezbateri organizate de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Valoarea totală a bugetului Municipiului Cluj-Napoca pentru implementarea activității proiectului este de 145.682 de euro, din care contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR – asistență financiară nerambursabilă), în procent de 85% este de 123.829 euro.


De asemenea, cofinanțarea națională prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației este în procent de 13% – 18.938,68 de euro, în timp ce contribuția proprie din bugetul local va fi în procent de 2% – 2.913,65 euro. Trebuie precizat că proiectul Pădurii-Parc Făget este și produsul procesului de Bugetare participativă, fiind votat masiv de clujeni.

Intervenții minimale în Făget, viitorul loc de plimbare și relaxare

Proiectul propus de arhitecți presupune intervenții minimale, care au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care vor frecventa pădurea-parc, fără a deranja în vreun fel ecosistemul, ci printr-un management forestier îmbunătățit. Se urmărește conservarea biodiversității, iar toate intervențiile propuse prin proiect vor fi realizate din materiale organice, cu precădere lemn.


Conform arhitecților de la SC Atelier Doi Mass SRL, nicio intervenție nu va avea nevoie de fundații pentru a fi cât mai non-invaziv cu mediul natural și pentru a asigura oricând posibilitatea de demontare fără a lăsa nicio urmă. Practic, proiectul propune punerea în valoare a potențialului natural al unei zone din această pădure și utilizarea ei pentru plimbări, sport și recreere.

„Subliniez faptul că niciun copac nu va fi tăiat, ci vom aduce valoare adăugată prin păstrarea biodiversității pe care o cunoaștem în Făget, prin amenajări speciale, prin creșterea calității spațiului de agrement. Ne propunem ca obiectiv ca (...) de anul viitor să începem implementarea pe teren astfel încât clujenii să se poată bucura cât mai repede cu putință de noua formă a pădurii-parc”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, la dezbaterea din iulie.


Ce aspecte urmărește amenajarea Pădurii-Parc Făget?

– dezvoltarea unor zone de acces cu panouri informative despre pădure, trasee, elemente naturale importante și puncte/zone de interes care scot în evidență biodiversitatea

– traseele forestiere și cărările deja utilizate vor fi baza unui traseu în buclă principal și a unor trasee secundare adiacente sau tip scurtătură care pot fi folosite pentru mersul pe jos, alergat sau cu bicicleta pe anumite segmente. Se urmărește pe anumite zone diferențierea traseelor de biciclete față de cele pietonale și vor fi marcate distinct

– o parte de signalistică va fi cu rol de atenționare, pentru a marca intersecția traseelor de biciclete cu cele ale drumeților; cealaltă parte de signalistică va marca punctele cu valoare naturală importantă (arbori remarcabili, diferite tipuri ale biodiversității etc)

– puncte de popas, care vor marca traseul în buclă principal și vor oferi punctual spații de odihnă în șapte locuri, prin prezența câtorva bănci și mese

– platforme cu suprafață maximă de 15 mp și rolul lor variază în funcție de zona în care sunt amplasate și relief; au fost definite cinci platforme care pot susține activități de relaxare, de observare a reliefului, de protecție de ploaie, de informare despre ecosistem și de susținere a unor evenimente diverse, în amfiteatrul propus prin proiect

CITEȘTE ȘI:

Ce își doresc clujenii de la pădurea-parc Făget? Printre propuneri, obstacole pentru alergat sau trasee pentru nevăzători


 

abonare newsletter