Monitorul Cartierelor

Ce îi irită pe clujeni? Reclamă mirosul de la pubela de gunoi sau „disconfortul fonic” creat de câinele vecinului

Clujenii au depus mai multe raclamații la Primărie în care și-au exprimat nemulțumirile legate de problemele cotidiene pe care le întâmpină. Printre acestea se numără zgomotele „insuportabile” create de generatoarele de curent electric, „disconfortul fonic” creat de animalele de companie ale vecinilor, dar și felul în care sunt depozitate gunoaiele.

 

 


Pe aplicația My Cluj, mai mulți clujeni și-au spus „of-ul” despre problemele pe care le întâlnesc. Unele dintre acestea sunt mai puțin obișnuite.

 


Un clujean a apelat la Primărie pentru a înlătura „deranjul fonic” creat de câinele vecinilor, care latră nonstop. El le cere oficialilor să facă tot ce este posibil pentru a „elimina factorul de poluare fonică”:

„Prin prezenta reclamăm deranjul fonic cauzat de câinele vecinului nostru (...). Câinele latră în continuu, ne deranjează foarte tare, lucrăm în regim home office. Problema este mai veche, iar proprietarii câinelui nu îl stăpânesc și ne-am săturat de gălăgie și disconfort. Locație strada Ștefan Pascu(...). Vă rugăm să dispuneți măsurile necesare pentru eliminarea acestui factor de poluare fonică.”


Pubelă de gunoi amplasată sub geamurile clujenilor dintr-un bloc

O clujeancă a depus o sesizare în care informează Primăria că foarte aproape de intrarea în scara blocului în care locuiește a fost montată o unitate pentru strângerea gunoiului menajer. Ea cere ca acea pubelă să fie desființată, fiindcă se află chiar sub gemurile apartamentelor și blochează accesul în bloc și al pietonilor pe trotuar. Contanierul a fost amplasat pe strada Anina.

„(…) Doresc să aduc în atenția dumneavoastră faptul că lângă adresa menționată, aproape de intrarea în scară și chiar sub balconul nostru, aseară a fost instalată o unitate pentru adunarea gunoiului menajer. Vă rugam să dispuneți măsurile necesare pentru a fi desființată aceasta unitate deoarece e mult prea aproape de blocul nostru, CHIAR SUB GEAMURI, obstrucționeaza accesul în scara blocului și accesul pietonilor pe trotuar”, a explicat femeia.


O situație similară o regăsim pe strada Dimitrie Paciurea, unde containerele de gunoi sunt amplasate pe partea carosabilă. Ele fiind și prea puține la număr, după ce se umple, gunoaiele sunt împrăștiate peste tot. Clujeanul care a scris sesizarea spune că a mai semnalat aceste probleme, dar nimic nu s-a rezolvat și își dorește ca autoritățile să ia măsuri, dar și să-i răspundă la câteva întrebări în acest sens:

„Revin cu problema pe care am ridicat-o în sesizarea 211808 / 27.04.2020. Din păcate deși am fost asigurat că se vor lua toate măsurile necesare, în continuare containerele de gunoi sunt depozitate pe carosabilul străzii Paciurea, cum ele sunt insuficiente se umple repede și apoi deșeurile sunt împrăștiate etc. Ținând cont că nu s-a făcut nimic, vreau să îmi răspundeți la următoarele: 1. Proiectul acelui ansamblu avea prevăzute spații distincte, închise, pentru colectarea deșeurilor sau ele erau proiectate pe stradă, așa cum sunt amplasate acum? 2. La recepția lucrărilor din partea Primăriei s-a verificat și conformitatea acestor spații de colectare a deșeurilor față de proiectul autorizat și de reglementările în domeniu? 3. Care sunt măsurile concrete pe care le-ați stabilit pentru remedierea celor semnalate, în sarcina cui cad ele (constructor, asociațiile de proprietari, agentul de salubritate, Primărie) și care e termenul concret până care ele se vor rezolva?”


Mai multe sesizări asemănătoare, referitoare la gunoaiele din apropiere, se regăsesc pe Harta Sesizărilor din Cluj. Oamenii se plâng atât de faptul că deșeurile nu sunt sortate cum trebuie, nici măcar de angajații de la salubritate, dar și de faptul că de multe ori sunt împrăștiate în jurul pubelelor, iar mirosul urât îi deranjează teribil.

Clujenii, iritați de zgomotele cauzate de generatoarele de curent

Pe lângă lătratul căinilor și depozitarea greșită a gunoaielor, clujenii sunt nemulțumiți de generatoarele de current electric amplasate într-o bază sportivă din Gherogeni, din apropierea parcului Detunata.

Două persoane au semnalat faptul că zgomotele cauzate de aceste generatoare, care funcționează zi și noapte, sunt insuportabile.

Plimbările care ar trebui să fie relaxante și liniștite, devin momente de chin pentru locuitorii din Gheorgheni:

„La Baza Sportivă Napoca (terenurile sintetice de lângă Parcul Detunata, cartier Gheorgheni) de 3 zile s-a instalat un generator mobil de curent electric care funcționeaza 24/24 și scoate un zgomot continuu și foarte deranjant. Acest zgomot se resimte puternic în tot Parcul Detunata unde se presupune ca ar trebui sa te plimbi în liniște; în plus se aude chiar și in apartamentele de pe aleile Băișoara și Detunata zi și noapte. Vă rugăm să verificați cât de legală e instalarea acestui utilaj și daca se poate restabili liniștea în zona”, a sesizat un clujean din Gheorgheni.

Zgomotul cauzat de generatoarele respective se aude „constant” în blocurile din apropierea bazei sportive. Faptul că zona este lipsită de „verdeață” face ca sunetul să fie mai „frustrant”, spune un alt clujean care locuiește în Gheorgheni.

„De săptămâna trecută, în baza sportivă de pe aleea Detunata (terenurile de antrenament CFR Cluj), este un generator foarte zgomotos care funcționează nonstop. Este foarte frustrant că nu te poți plimba prin parc în liniște. Iar zgomotul constant se aude în blocurile din jur, ajutând și rezonanța blocurilor și perioada anului, nefiind multă verdeață. Este insuportabil”, se arată în cea de-a doua sesizare pe aplicația My Cluj.

Sursă foto: Arhivă.

CITEȘTE ȘI:

O mașină de gunoi a distrus un semafor de lângă Casa de Cultură a Studenților! VIDEO

 

PUTE în tot Clujul și o să miroasă MULT și bine! Calculele care îi îngrijorează pe clujeni

 

abonare newsletter