Monitorul Cartierelor

Primăria Cluj-Napoca preia o sală de gimnastică. Ce planuri are municipalitatea în zona Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu”?

Primăria Cluj-Napoca încearcă să transfere în domeniul public al municipiului Sala de gimnastică „Sonia Iovan”, de pe strada Argeș.

 

 


Administrația locală dorește să preia Sala de gimnastică „Sonia Iovan”, imobil situat pe strada Argeș nr. 7 din Cluj-Napoca.

 


În ședința extraordinară de vineri, 27 noiembrie, consilierii locali vor dezbate proiectul de Hotărâre privind solicitarea de trecere din domeniul public al Statului român, în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, a Sălii de gimnastică „Sonia Iovan”, imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, pe strada Argeș nr. 7.

Sala de gimnastică „Sonia Iovan” va fi integrată în Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”

Imobilul de 870 mp se află pe un teren de 3.262 mp se află în administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Cluj. În contextul în care Ministerul Tineretului și Sportului are ca prioritate atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii sportive, cu precădere modernizarea sau extinderea bazelor sportive, ministerul a solicitat administrației locale clujene includerea în strategia municipală a obiectivului vizat.


În iulie 2020, Municipiul Cluj-Napoca a încheiat un contract de consultanță pentru pregătirea, organizarea și jurizarea concursului internațional de soluții cu tema „Modernizarea Liceului Teoretic «Nicolae Bălcescu» și a străzilor adiacente” cu Ordinul Arhitecților din România. Zona studiată este localizată în zona centrală și cuprinde liceul și străzile adiacente, respectiv străzile Argeș (inclusiv Canalul Morii), Constanța (parțial) și Nicolae Bălcescu.

„Investiția propusă prin proiect va urmări folosirea de noi tehnologii, reducerea pierderilor de energie și resurse energetice, asigurarea unui mediu propice dezvoltării activităților școlare și a dezvoltării personale a elevilor, acordând o atenție deosebită respectului pentru mediu. Toate aceste deziderate relevă nevoia imperioasă de spațiu dotat corespunzător, pentru desfășurarea procesului instructiv educativ în cele mai bune condiții”, se arată în referatul de aprobare.


Implementarea proiectului de modernizare va dura 7 ani

Astfel, s-au constatat necesitatea și oportunitatea integrării în ansamblul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” a sălii de gimnastică denumită după marea gimnastă clujeancă Sorina iovan-Inovan (85 de ani), medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Melbourne 1956 și Roma 1960, cu alte medalii de argint și bronz la Campionatele Mondiale și Europene. Practic, va fi unificată proprietatea, iar sala de gimnastică va fi integrată în ansamblul liceului.

Durata estimată pentru realizarea investiției „Modernizarea Liceului Teoretic «Nicolae Bălcescu» și a străzilor adiacente”, care va include Sala de gimnastică „Sonia Iovan” în vederea amenajării acesteia pe două etaje, respectiv un nivel ca sală de sport pentru elevii liceului, dar și un alt nivel pentru funcțiunea actuală (sală de gimnastică) se întinde pe șapte ani, potrivit referatului de aprobare supus votului în Consiliul Local.


CITEȘTE ȘI:

Metroul din Cluj, VALIDAT de Guvernul Orban. Ministrul Transporturilor: „Un moment istoric!”


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter