Monitorul Cartierelor

PUTE în tot Clujul și o să miroasă MULT și bine! Calculele care îi îngrijorează pe clujeni

Mirosul insuportabil de gunoi ce s-a așezat peste municipiul Cluj-Napoca va dăinui încă vreme bună, spre disperarea clujenilor.

pute-in-tot-clujul-si-o-sa-miroasa-mult-si-bine-calculele-care-ii-ingrijoreaza-pe-clujeni pute-in-tot-clujul-si-o-sa-miroasa-mult-si-bine-calculele-care-ii-ingrijoreaza-pe-clujeni

 

 


Mirosul deranjant din ultima perioadă, sesizat de zeci de mii de clujeni din toate cartierele orașului, va „bântui” Cluj-Napoca o bună bucată de vreme și de acum încolo. În pofida sesizărilor ce curg gârlă pe aplicația myCluj, cetățenii nu au altă soluție decât să îndure duhoarea ce acoperă orașul lor! Deși oamenii doresc să-și aerisească locuințele, mai ales în contextul epidemiologic actual, pe geamurile deschise intră doar aerul care îți mută nasul din loc.

 


Zeci de mii de tone de gunoi vor fi relocate

Potrivit viceprimarului municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, relocarea a zeci de mii de tone de gunoi menajer de pe rampa temporară a municipiului în noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) este cauza care determină existența mirosului neplăcut în tot orașul. În absolut toate cartierele! El recunoaște că „va mai fi încă o perioadă” acest miros insuportabil.

„Practic, noi trebuie să relocăm toată cantitatea de gunoi care a fost produsă la nivelul municipiului Cluj-Napoca spre rampa finală (CMID – n.r.). Prin răscolirea gunoiului, avem de-a face și cu mirosul neplăcut în oraș”, a declarat Dan Tarcea, marți dimineață, la Radio Cluj. El consideră că și condițiile meteo nefavorabile din ultimele zile sunt vinovate de răspândirea mirosului.


„Umiditatea crescută, plafonul jos de nori, direcția curenților de aer care s-a schimbat și vine de la est către vest a făcut ca acest miros să vină înspre municipiul Cluj-Napoca, nu să meargă așa cum a mers până acum în altă parte. Va mai fi încă o perioadă acest miros neplăcut, sperăm să putem să-l închidem cât mai repede, suntem în discuții și cu Agenția de Mediu pentru a putea face un calendar în această direcție”, a completat viceprimarul.

Minim un an și 8 luni pentru relocarea gunoaielor?

Rampa temporară a municipiului Cluj-Napoca a fost dată în folosință în octombrie 2015 din cauza faptului că groapa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă, fiind declarată neconformă. Timp de cinci ani, gunoaiele clujenilor au fost depozitate în această rampă provizorie. Potrivit datelor oficiale, capacitatea maximă de stocare temporară autorizată conform autorizaţiei de mediu – valabilă până în acest an – era de 358.000 de tone.


Activistul clujean Szakáts István avertizează că, odată cu atingerea pragului limită de 75% (268.500 de tone), calculele pur matematice prevestesc o perioadă lungă de timp până ce deșeurile vor fi mutate dintr-o groapă în alta. Potrivit estimărilor activistului, Regiunea Autonomă a Domeniului Public (RADP) va avea nevoie de peste un an și 8 luni să relocheze deșeurile!

„Camioanele care cară gunoiul sunt de 40 de tone, dar se pot încărca numai 3/4, adică 30 de tone. Prin împărțire, mutarea muntelui înseamnă 8.950 camioane. Grație tehnologiei (camere de supraveghere care înregistrează în cloud) știm că camioanele se succed odată la 20-30 minute. Asta înseamnă 2-3 camioane pe oră, adică 20-30 camioane pe 10 ore, adică o zi de lucru. Să luăm 25 camioane pe zi (750 de tone). Rezultă că RADP are nevoie de 8.950:25 = 358 zile de transport continuu. Fără erori, fără opreliști. Greu de presupus. Socotind 200 zile lucrătoare pe an, 358 zile înseamnă un an și 8 luni”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook Clujul Civic.


Clujenii produc zilnic sute de tone de gunoaie!

În medie, doar Cluj-Napoca produce circa 500 de tone de deșeuri zilnic, pe lângă această cantitate adăugându-se și gunoiul din tot județul – 650-700 de tone de deșeuri, estimează Szakáts István. Potrivit directorului general al RADP, Ion Pantelimon, RADP are capacitatea să prelucreze tot gunoiul din județ. Practic, deșeurile prelucrate de RADP nu trebuie transportate în altă parte – așa cum s-a întâmplat în anii precedenți – ci totul trebuie depozitat la CMID.

„Să considerăm o rată de reciclare de 30%. Rezultă o intrare de 490 tone de deșeuri pe zi la pe rampa RADP. Intră 490 tone, ies 750 tone. Înseamnă că de fapt ies 260 tone pe zi – o treime față de volumul calculat inițial. Tot fluxul deșeurilor chiar se reduce la o treime. Asta înseamnă ca timpul se înmulțește cu trei. Rezultă în cazul bun trei ani, în cazul realist, patru ani și jumătate. Imaginează-ți viața în aceste condiții, de acum încolo!”, avertizează activistul clujean.

În tot acest timp, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj ridică din umeri și spune că nu dispune nici măcar de dispozitive de măsurare, astfel că nu pot aplica amenzi pentru mirosul insuportabil. Pierzătorii în această poveste „cu miros” ies tot clujenii, care n-au alte soluții decât să bombardeze autoritățile cu sesizări sau să se lase păgubași și să rabde duhoarea până la finalizarea întregului proces de mutare a deșeurilor.

Cum își strigă disperarea clujenii scandalizați de mirosul insuportabil?

„De câteva zile miroase a gunoi în tot cartierul Mănăștur.”

„Miroase foarte tare a gunoi și în colonia Sopor!”

„Duhoare în Europa de la groapa de gunoi.”

„De aproximativ o săptămână aerul din Cluj-Napoca are un puternic miros de deșeuri. Solicit anchetarea și identificarea sursei mirosului (în cazul în care nu se știe deja) și de asemenea să ne comunicați public dacă a fost afectată calitatea aerului și dacă reprezintă un pericol pentru sănătate. Sper să luați măsuri cât mai urgent!”

„Pute. Din nou. Tot Clujul Pute. Ce se întâmplă?”

„Aerul este de nerespirat la această oră în oraș. Locuim în Borhanci și nu poți aerisi. De două săptămâni persistă această problemă, însă ca astăzi, așa de rău nu a fost niciodată.”

„Locuiesc în Dezmir și de două săptămâni persistă un miros puternic, grețos de gunoi.”

„De mai mult de trei zile în zona străzii Sopor și Gheorghieni miroase insuportabil a gunoi. Nu se poate deschide geamul, nu se poate sta afară.”

„Un miros pregnant de deșeuri se simte de câteva zile pretutindeni în Gheorgheni (văd că peste tot în oraș defapt). Azi este mai groaznic ca de obicei, am înțeles de la fiică-mea că nu au putut sta la școală cu geamul deschis, ceea ce este foarte grav dată fiind situația creată de COVID.”

„Pute a gunoi și este insuportabil. Efectiv tot Centrul pute. Ce se întâmplă?!”

„Și azi miroase foarte tare a gunoi în zona Între Lacuri. Nu putem deschide geamul sau scoate copiii la plimbare. Vă rog sa luați măsuri!”

CITEȘTE ȘI:

Gunoaie nesortate la Centrul de Deșeuri Cluj? Se respectă sau nu autorizația de mediu?

 

RADP are UNDĂ VERDE pentru depozitarea gunoaielor la CMID. Încep negocierile privind prețul de colectare a deșeurilor din județ


 

abonare newsletter